XIX edició del #diadeinternet

Com cada 17 de maig, avui celebrem el dia mundial d’internet. En aquesta XIX edició el tema central gira entorn a "Ciutadania digital: drets i oportunitats".

L'efemèride pretén donar a conèixer les possibilitats de les noves tecnologies per a millorar el nivell de vida dels pobles i dels seus ciutadans.

Un dels aspectes claus del #diadeinternet és la llibertat de cada col·lectiu per a decidir què fa, com ho fa i a qui dirigeix les seves actuacions, és per aquest motiu que durant aquesta setmana trobareu tot un seguit d’accions per commemorar-ho, des d’activitats, descomptes en compres a internet, concursos escolars, ressenyes... les podreu distingir per que aniran acompanyades del hashtag #diadeinternet.

Podeu consultar tota la informació al web https://www.diadeinternet.org/

Per a Web Mèdica Acreditada, cada dia es el dia d’internet, aprofitem per posar el nostre gra de sorra i difondre aquesta iniciativa.


Learn to check: Forma’t contra la desinformació

A vegades ens arriba informació falsa i la distribuïm sense adonar-nos-en, ja que no hem sabut detectar que no era verídica: sense voler fer cap mal, estem ajudant a propagar desinformació al nostre entorn.

Us volem presentar un projecte que prova de lluitar contra aquest problema; Learn to Check és una plataforma on podem trobar recursos per aprendre com discernir entre informació verídica i informació falsa.

Va néixer al setembre de 2020 de la mà de les periodistes Nereida Carrillo i Marta Montagut, després de la bona acollida que van tenir en impartir uns tallers d’educació mediàtica per a joves. El projecte s’amplia i obre la proposta pedagògica a tots els públics, ofereix recursos i treballa amb diferents entitats per a millorar l’educació mediàtica i el pensament crític.

Compta amb el suport de l'Ambaixada dels EUA a Madrid, el Consolat General dels EUA a Barcelona i la xarxa de American Spaces a Espanya.

Si com elles vols prendre partit, et recomanem que consultis i distribueixis informació d’algun dels nostres webs acreditats, ja que han estat validats amb el nostre segell acreditatiu WMA.


Ètica i salut digital

Aquest passat 23 de març hem pogut assistir a la V Edició mHealth BCN Conference. Event Organitzat por la Fundación iSYS, amb la col·laboració del eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Sociedad Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC). En aquesta edició s’ha abordat un tema tant important com la ètica en salut.

La ponència inaugural ens ha fet reflexionar sobre com van ser aconseguides les cèl·lules HeLa, obtingudes fa 72 anys sense consentiment informat i quines implicacions ètiques que comporta. Les taules “Ètica en l’ús de les dades” i “Ètica en el disseny i comunicació en desenvolupaments digitals”, han estat molt interesants aprofundint en els tipus de consentiments existents, com persuadir o influir mitjançant el disseny i com es d’important desenvolupar una idea amb totes les seves conseqüències abans de fer-la efectiva.

Finalment la Imma Grau, presidenta de la Fundació iSYS ens ha presentat el TOP5 Apps 2022-2023, tant en la categoria de pacients com per a professionals.

Com anècdota, ens ha fet especial il·lusió veure que la App RACE Scale, ja que té el seu web acreditat amb nosaltres, a la posició 12 del ranking.

Si com RACE Scale, desitgeu tenir el web acreditat amb nosaltres, podeu emplenar el formulari de sol·licitud Web Mèdica Acreditada per tal que us valorem el web.


Dia d’Internet Segura 2023

Avui 7 de febrer celebrem el Dia d’Internet Segura (Safer Internet Day #SID2023), amb l’objectiu de promoure un us segur i positiu de les tecnologies digitals, especialment entre nens i joves.

Enguany, es commemora la vintena edició i porta per lema “Junts per una internet millor, (Together for a better internet)’. Durant aquests anys ha passat de ser una iniciativa a nivell europeu a una celebració mundial amb la participació de més de 180 països del tot el mon. Organitzat per la comissió Europea per la xarxa Insafe i INHOPE (Associació Internacional de Línies Directes d’Internet)

A Espanya, l’organisme que s’encarrega d’impulsar aquesta iniciativa es l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), en el seu web trobareu tot un seguit de tallers i activitats que es duran a terme entre els dies 7-8-9 i 10 de febrer.

Com a curiositat comentar que aquesta efemèride va canviant de data cada any, ja que es celebra el segon dia, de la segona setmana del segon mes de l’any.

Si com nosaltres també apostes per una internet segura pots seguir els consells sobre seguretat recollits dins del nostre document de Principis de Bona Pràctica WMA.


Youtube etiquetarà com a confiables alguns vídeos de salut

La companyia Youtube ha anunciat mitjançant Youtube Health, eina es va posar en funcionament l’any passat i que ara per ara només es disponible als EEUU, que a partir d’ara els professionals sanitaris podran sol·licitar que els seus vídeos incorporin etiquetes que els marquin com a font confiable d’informació en salut.

També tindran la possibilitat d’aparèixer en els taulers d'informació amb context sobre les fonts d'informació sanitària. Així quant visualitzis un vídeo amb contingut sanitari, és possible que a sota d’aquest vídeo es mostri informació específica per poder contextualitzar la font del contingut que visualitzes.

Per ara, aquesta funcionalitat la podran demanar alguns professionals de la salut i socials; Metges, infermers, psicòlegs, terapeutes matrimonials de família i treballadors socials.

Tots aquests col·lectius hauran de demostrar que el seu contingut es veraç segons el consens pactat entre el Consell de Societats d’Especialitats Mèdiques (CMSS), la Acadèmia Nacional de Medicina (NAM) i la Organització Mundial de la Salut (OMS) on s’indica que la informació haurà de ser científica, objectiva, transparent i equitativa.

Un cop acceptats com al programa seran re-avaluats periòdicament per tal de assegurar que continuïn complint amb els criteris establerts. Des de Web Mèdica Acreditada ens alegrem molt d’aquesta iniciativa completament alineada amb els nostres Principis de Bona Pràctica WMA, fent aquesta tasca en una plataforma privada amb milions de visualitzacions.

YouTube impulsará los videos de salud con información confiable (hipertextual.com)
YouTube clasificará de confiables los videos de algunos médicos (hipertextual.com)
YouTube will let doctors and nurses apply to be labeled as reliable - The Verge


Coneixes la nova legislació sobre ressenyes a internet?

Per molts usuaris llegir les ressenyes a internet abans de decantar-se per adquirir un producte o servei s’ha convertit en un hàbit. És per aquest motiu que la normativa es va adaptant a la pràctica del consumidor.

En concret s’ha modificat la Llei de Consumidors i Usuaris, on es considera deslleial per enganyós: afirmar que les ressenyes son afegides pels consumidors que han adquirit el servei o producte, sense prendre mesures per comprovar si aquestes ressenyes pertanyen a aquests consumidors en concret. Així mateix també es considera enganyós encarregar a algú que inclogui ressenyes falses o distorsionar ressenyes d’altres consumidors.

Així mateix, també s’ha modificat Llei de Competència Deslleial. A partir d’ara, quant existeixin opinions de consumidors, el propietari del web està obligat a informar sobre si les ressenyes han estat fetes per consumidors que hagin utilitzat o comprat realment el servei, i poder informar de com han processat aquesta informació.

Aquestes modificacions van entrar en vigor el passat 28 de maig de 2022 amb el que a partir d’ara aquestes conductes considerades deslleials poden ser sancionades.

Des de Web Mèdica Acreditada prenem molta cura en que tots els webs de la nostra comunitat compleixin amb la normativa actualitzada. Si vols que el teu web estigui sempre al dia pots sol·licitar la seva acreditació i el revisarem periòdicament.


Segells de confiança per a compres segures

Abans de introduir les nostres dades personals en una plana web per comprar hem d'estar segurs que la plana web ens genera prou confiança.

I és per aquest motiu que la Oficina de Seguridad del Internauta (OSI) acaba de llançar un vídeo on ens expliquen que son els segells de confiança de compra on-line i quins mecanismes de seguretat i bones pràctiques han de demostrar per aconseguir-los. Així mateix ens recorden les mesures de seguretat pròpies que hem de tenir els usuaris en compte, alhora de fer compres en planes web que no disposin d’aquests segells.

Accés al vídeo

Recorda que totes les planes que trobis amb el segell Web Mèdica Acreditada han passat per la nostra revisió i han superat tots els punts del nostres Principis de Bona Pràctica de WMA.

Font: OSI https://www.osi.es/es/actualidad/blog/2020/12/23/sellos-de-confianza-online-webs-certificadas-para-compras-seguras


Tancament definitiu Adobe Flash Player

El proper 31 de desembre de 2020 el complement Adobe Flash Player dirà adéu definitivament dels nostres navegadors web. A partir d’aquesta data no serà possible descarregar Flash Player des del seu web oficial i la companyia eliminarà tots els enllaços a planes de descàrrega.

A mitjans dels anys 90 va aparèixer el complement Adobe Flash Player que permetia tenir una experiència multimèdia des del navegador. Es va convertir ràpidament en un complement imprescindible per millorar l’experiència del usuari.

Però en ser un component molt estès els hackers el van fer servir per atacar i infectar els equips. Posteriorment van aparèixer l’HTML5, WebGL y WebAssembly , com alternatives més segures per a generar contingut web. Els navegadors van començar a adoptar aquests nous estàndards deixant de banda el complement d’Adobe i, finalment Apple va decidir no donar compatibilitat en els seus productes.

Font: https://www.adobe.com/es/products/flashplayer/end-of-life.html


Rap "El viaje de un bulo" #SiEsBuloNoEsNoticia

El projecte (In)formate, iniciativa de Google, Fad i el Govern d'Espanya, ha llançat un vídeo on el divulgador científic i youtuber Javier Santaolalla t'ensenya a detectar rumors a Internet i xarxes socials, a ritme de rap.

Desmuntant tres dels rumors més virals a Internet i les xarxes socials: la negació de l'existència de la COVID19, el terraplanisme, i el qüestionament de l'arribada de l'home a la Lluna. El raper El Chojín posa lletra, veu i música. El vídeo també compta amb la participació dels YouTubers Jaume Altozano, la Hiperactina, la gata de Schrödinger, Quantum Fracture, C de Ciència i el Robot de Plató.

El projecte neix amb l'objectiu de promoure l'alfabetització mediàtica i el desenvolupament del pensament crític en els i les adolescents de 14 a 16 anys. Promovent l'habilitat i la voluntat d'accedir a la informació oferta pels mitjans tradicionals i el contingut en línia, analitzant, contextualitzant i avaluant la informació trobada, fomentant així el seu pensament crític.

Com ja sabeu que en totes les pàgines on trobeu el segell de Web Mèdica Acreditada son lliures de “bulos”.

Accés al vídeo

Font: https://www.fad.es/notas-de-prensa/fad-google-y-el-youtuber-javier-santaolalla-ensenan-a-adolescentes-a-detectar-bulos-en-la-red-a-ritmo-de-rap/