Científics de tot el món demanen a cercadors i xarxes socials un filtre contra els ‘antivacunes’

Les 60 persones més expertes del món en salut pública reclamen més compromís social per lluitar contra la desinformació relacionada amb la immunització infantil.

Els motors de cerca i els mitjans socials han de fer més per evitar la difusió d'informació inexacta sobre la vacunació infanti i els governs han de millorar el suport i la promoció dels programes d'immunització obligatoris. Això és el que reclamen els científics firmants de l’anomenada Declaració de Salzburg, una seixantena d’experts mundials en salut pública que exigeixen, tant als principals motors de buscadors (Google, Yahoo...) com als gestors de xarxes socials que controlin la informació sobre vacunes. La declaració ha estat recollida en un article publicat a la revista Journal of Health Communication.

Segons explicava el diari El Periódico de Catalunya, en una notícia publicada el 3 de juliol passat, l’objectiu d’aquesta actuació és millorar la identificació d’afirmacions falses, refutades o inexactes sobre la seguretat de les immunitzacions com és el cas, per exemple, del fals vincle entre les vacunes i l’autisme. En aquest cas, els experts plantegen desplegar el mateix tipus d’eines que s’utilitzen per evitar la proliferació de continguts sexualment explícits, violents o amenaçadors a les xarxes socials.

Paral·lelament, es reclama a científics, educadors i professionals de la salut un compromís més gran per corregir les informacions enganyoses sobre la vacunació infantil, alhora que es difonen dades fiables i precises sobre aquesta a través de les xarxes socials. També es demana a governs i altres responsables de polítiques públiques una regulació més estricta d’aquells casos que queden exempts de vacunació.

Des del servei col·legial de Web Mèdic Acreditat (WMA), recordem i insistim fermament en la necessitat de donar seguretat als ciutadans amb el nostre segell, que valida la qualitat de continguts que es troben a la xarxa.

Aquesta informació ha estat elaborada a partir de la notícia “Filtre contra els antivacunes” publicada a el diari El Periódico de Catalunya el 3 de juliol de 2019.


El CAC i els col·legis de metges de Catalunya signen un conveni per protegir la salut dels ciutadans

El conveni té com a objectius vetllar per la salut de la ciutadania i promoure estudis sobre els efectes de la publicitat de jocs d’atzar i d’apostes en línia, així com elaborar materials educatius per a la prevenció de les addiccions als jocs i les apostes i als videojocs, i dels trastorns alimentaris, com l’anorèxia i la bulímia nervioses.

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), juntament amb el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), el Col·legi de Metges de Girona (COMG), el Col·legi de Metges de Tarragona (COMT) i el Col·legi de Metges de Lleida (COMLL), ha signat un conveni amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per vetllar per la salut de la ciutadania i, en particular, per combatre les fake news relacionades amb la salut. L’objecte d’aquest conveni és establir un marc estable de col·laboració entre el CAC i els quatre col·legis de metges i el CCMC per tal de vetllar per un tractament informatiu i publicitari correcte dels productes sanitaris i dels serveis que ofereixin els professionals de la salut, així com per combatre la desinformació en línia d’aspectes relacionats amb la salut. Mitjançant aquesta col·laboració institucional, s’elaboraran materials educatius i de prevenció adreçats als infants i adolescents, a les famílies i als professionals de l’educació. Es fomentarà també l’intercanvi de recursos i d’informació i es promouran accions conjuntes, com ara sessions informatives i campanyes.

Noticia complerta


#salutsensetrampes

Coincidint amb la celebració dels 20 anys de WMA, el CoMB estrena la campanya #salutsensetrampes amb un vídeo on metges, metgesses i personalitats reconegudes dels àmbits de la cultura, la comunicació i l'esport recorden als ciutadans i ciutadanes que, davant la gran quantitat d'informació sobre salut que hi ha a Internet, és indispensable tenir precaució i aplicar el sentit comú i l'esperit crític a l'hora de seleccionar continguts.

Recorda que tots els webs que trobis amb el distintiu de WMA ja han passat els nostres filtres i son confiables i de qualitat.

Si tens un web sanitari pots acreditar-lo sol·licitant-ho aquí


Jornada WMA: Com combatre les fake news de salut a la xarxa?

Et convidem a la jornada Com combatre les fake news de salut a la xarxa?, que tindrà lloc al matí del proper 4 d’abril a la sala d’actes del Col·legi de Metges de Barcelona.

A l’acte, parlarem sobre la qualitat de la informació de salut en la xarxa, el paper dels mitjans de comunicació, la funció de WMA i la visió des de l’Administració.

Consulta el programa

Inscriu-te!Web Mèdic Acreditat (WMA): 20 anys acreditant la qualitat dels webs de contingut sanitari

Enguany celebrem els 20 d'anys d'experiència del Programa d'acreditació del Col·legi de Metges de Barcelona per a webs de contingut sanitari. Al llarg d’aquest temps hem acreditat més de 1.500 webs per tal d’ajudar a ciutadans i pacients a tenir un bon criteri i detectar continguts fiables i no fiables a la xarxa. És per això que des de la seva creació, ens hem dedicat a crear una Comunitat Mèdica Virtual de referència per als usuaris de la salut, ja siguin professionals o ciutadans, que utilitzen la xarxa per a informar-se.

Entre les darreres iniciatives engegades per WMA es troben el Decàleg 10 recomanacions per a l’ús de webs de salut, un document on es donen unes senzilles pistes per identificar fonts d’informació fiables i per navegar de manera segura, amb l’objectiu que Internet serveixi per ampliar i complementar la informació que es dona a la consulta, i que no entorpeixi diagnòstics o tractaments.

Durant aquests anys hem participat en diferents jornades, simposis i conferències per tal de donar a conèixer la importància de la fiabilitat de la informació mèdica a internet i com els programes d’acreditació a través dels nostres Principis de Bona Pràctica adherits al codi de Deontologia del Col·legi de Metges de Barcelona, milloren la qualitat de la informació sanitària a Internet, referent de confiança per a metges, professionals de la salut, pacients i ciutadans.

No ho dubtis, si vols formar part de la nostra comunitat acredita el teu web sanitari.


Els perills d’avortar per internet

Interrompre un embaràs gràcies a un paquet amb medicaments que arriba a la bústia. Aquest és el mètode que està causant controvèrsia a Estats Units i funciona a Espanya, que permet a les dones enfrontar-se a aquest procés evitant passar per un centre sanitari, on els professionals de la medicina vetllen per que no hi hagi cap contratemps.

La plataforma telemàtica ofereix aquest servei de telemedicina a dones de més de 90 països perquè puguin avortar en la seva pròpia llar. Això sí, exigeixen condicions com estar sana, viure a menys de 60 minuts d'un hospital i estar de menys de 10 setmanes. De la mateixa manera, realitzen serveis de consulta mèdica online al seu web, on resolen dubtes sobre mètodes anticonceptius i abortius. Per accedir a un d'aquests packs amb píndoles abortives, les dones sol·licitants emplenen un qüestionari online. En aquest es realitzen preguntes sobre el que motiva la decisió de la interrupció, sobre si estan sent obligades, sobre la possibilitat de controlar els seus sentiments, sobre l'estat de l'embaràs, si es troba a menys d'una hora d'un hospital i una altra sèrie de qüestions del seu historial mèdic. Després de realitzar el test, l'organització demana una donació d'entre 70 i 90 euros.

En principi, aquest servei està pensat per atendre a dones de països on el sistema impedeixi la interrupció de l'embaràs o a aquelles que es trobin en una situació de vulnerabilitat encara que estiguin en llocs on estigui regulat. Malgrat això, en el que va d'any la plataforma ha rebut 300 sol·licituds d'ajuda procedents d'Espanya.

Anualment es practiquen 22 milions d'avortaments perillosos, dels quals 47.000 provoquen defuncions i més de 5 milions comporten complicacions.

Des de Web Mèdic Acreditada recomanem sempre la supervisió d’un metge en aquests casos i recordem i insistim fermament en la necessitat de donar seguretat als ciutadans amb el nostre segell, que valida la qualitat de continguts que es troben a la xarxa.

Font: Resum secció Societat, La razón, 19/11/2018


WMA estarà present a Healthio, fira de la innovació i salut

El saló Healthio, que tindrà lloc del 16 al 18 d'octubre en el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, presentarà innovacions i aplicacions desenvolupades tant per usuaris com a professionals, empreses i institucions per fomentar l'apoderament del pacient.

El programa d'acreditació de webs mèdics (WMA) del Col·legi de Metges de Barcelona estarà present a l’estand que el Col·legi tindrà al Saló durant tres dies. Tots els qui volgueu assistir-hi, podeu fer-ho gratuïtament fent servir un codi de promoció del CoMB (codi de registre 6F9250B4) que podreu compartir amb els vostres comtactes.

Més informació a Healthio


WMA participa a les Jornades R+D+I TIC Salut i Social 2018 (8a edició)

El Dr. Gustavo Tolchinsky, secretari del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i membre del Consell Tècnic de WMA, ha realitzat una presentació sobre “Web Mèdica Acreditada, la publicitat en Medicina i el seu control en el món 2.0: una experiència del Col·legi de Metges de Barcelona.” On ha presentat les dades dels expedients avaluats durant els últims 4 anys des que WMA va canviar el sistema d'avaluació per parell cecs i reunions trimestrals interdisciplinàries per a la resolució de casos dubtosos. Així mateix, WMA ha presentat un pòster amb el resum d'activitat del programa durant els últims 20 anys.

Això ha succeït els passats dies 27 i 28 de setembre, en el marc de la celebració de les 8enes Jornades R+D+I TIC Salut i Social, enguany amb el títol "Tecnologia i humanisme: Teràpies digitals", organitzades per la Fundació TIC Salut Social al Edifici el Sucre de Vic.

Les jornades s'han centrat en les teràpies digitals amb l'objectiu de potenciar la visibilitat dels agents clau del sector de les TIC aplicades als àmbits de la Salut i del Benestar Social.