XIX edició del #diadeinternet

Com cada 17 de maig, avui celebrem el dia mundial d’internet. En aquesta XIX edició el tema central gira entorn a "Ciutadania digital: drets i oportunitats".

L'efemèride pretén donar a conèixer les possibilitats de les noves tecnologies per a millorar el nivell de vida dels pobles i dels seus ciutadans.

Un dels aspectes claus del #diadeinternet és la llibertat de cada col·lectiu per a decidir què fa, com ho fa i a qui dirigeix les seves actuacions, és per aquest motiu que durant aquesta setmana trobareu tot un seguit d’accions per commemorar-ho, des d’activitats, descomptes en compres a internet, concursos escolars, ressenyes... les podreu distingir per que aniran acompanyades del hashtag #diadeinternet.

Podeu consultar tota la informació al web https://www.diadeinternet.org/

Per a Web Mèdica Acreditada, cada dia es el dia d’internet, aprofitem per posar el nostre gra de sorra i difondre aquesta iniciativa.


Learn to check: Forma’t contra la desinformació

A vegades ens arriba informació falsa i la distribuïm sense adonar-nos-en, ja que no hem sabut detectar que no era verídica: sense voler fer cap mal, estem ajudant a propagar desinformació al nostre entorn.

Us volem presentar un projecte que prova de lluitar contra aquest problema; Learn to Check és una plataforma on podem trobar recursos per aprendre com discernir entre informació verídica i informació falsa.

Va néixer al setembre de 2020 de la mà de les periodistes Nereida Carrillo i Marta Montagut, després de la bona acollida que van tenir en impartir uns tallers d’educació mediàtica per a joves. El projecte s’amplia i obre la proposta pedagògica a tots els públics, ofereix recursos i treballa amb diferents entitats per a millorar l’educació mediàtica i el pensament crític.

Compta amb el suport de l'Ambaixada dels EUA a Madrid, el Consolat General dels EUA a Barcelona i la xarxa de American Spaces a Espanya.

Si com elles vols prendre partit, et recomanem que consultis i distribueixis informació d’algun dels nostres webs acreditats, ja que han estat validats amb el nostre segell acreditatiu WMA.


75 Aniversari de l’Organització Mundial de la Salut

Fa 75 anys, el 7 de abril (dia mundial de la salut) de 1948, els països dels mon es van unir per fundar la Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l’objectiu de promoure la salut, preservar la seguretat del mon i servir als vulnerables, aconseguint que tothom sigui d’on sigui pugui tenir el millor estat de salut i benestar.

Per tal de celebrar-ho, han creat la campanya 7 + 5 fites de la OMS en pro de la salut de tothom, a tot arreu. En ella recorden vàries de les seves fites més importants com; l’erradicació de la verola, la detecció de senyals d’emergència per prevenir pandèmies, la negociació de serveis humanitaris i sanitaris durant les guerres, l’ajuda a fomentar la lactància materna...

Des de Web Mèdica Acreditada aportem el nostre gra de sorra atorgant el nostre segell a planes webs que han estat verificades pel nostre equip i considerem que el seu contingut es correcte i confiable. Si vols pots consultar el llistat de webs que han rebut la nostra distinció.

7 + 5 logros de la OMS en pro de la salud todos, en todas partes


Ètica i salut digital

Aquest passat 23 de març hem pogut assistir a la V Edició mHealth BCN Conference. Event Organitzat por la Fundación iSYS, amb la col·laboració del eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Sociedad Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC). En aquesta edició s’ha abordat un tema tant important com la ètica en salut.

La ponència inaugural ens ha fet reflexionar sobre com van ser aconseguides les cèl·lules HeLa, obtingudes fa 72 anys sense consentiment informat i quines implicacions ètiques que comporta. Les taules “Ètica en l’ús de les dades” i “Ètica en el disseny i comunicació en desenvolupaments digitals”, han estat molt interesants aprofundint en els tipus de consentiments existents, com persuadir o influir mitjançant el disseny i com es d’important desenvolupar una idea amb totes les seves conseqüències abans de fer-la efectiva.

Finalment la Imma Grau, presidenta de la Fundació iSYS ens ha presentat el TOP5 Apps 2022-2023, tant en la categoria de pacients com per a professionals.

Com anècdota, ens ha fet especial il·lusió veure que la App RACE Scale, ja que té el seu web acreditat amb nosaltres, a la posició 12 del ranking.

Si com RACE Scale, desitgeu tenir el web acreditat amb nosaltres, podeu emplenar el formulari de sol·licitud Web Mèdica Acreditada per tal que us valorem el web.


Dia d’Internet Segura 2023

Avui 7 de febrer celebrem el Dia d’Internet Segura (Safer Internet Day #SID2023), amb l’objectiu de promoure un us segur i positiu de les tecnologies digitals, especialment entre nens i joves.

Enguany, es commemora la vintena edició i porta per lema “Junts per una internet millor, (Together for a better internet)’. Durant aquests anys ha passat de ser una iniciativa a nivell europeu a una celebració mundial amb la participació de més de 180 països del tot el mon. Organitzat per la comissió Europea per la xarxa Insafe i INHOPE (Associació Internacional de Línies Directes d’Internet)

A Espanya, l’organisme que s’encarrega d’impulsar aquesta iniciativa es l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), en el seu web trobareu tot un seguit de tallers i activitats que es duran a terme entre els dies 7-8-9 i 10 de febrer.

Com a curiositat comentar que aquesta efemèride va canviant de data cada any, ja que es celebra el segon dia, de la segona setmana del segon mes de l’any.

Si com nosaltres també apostes per una internet segura pots seguir els consells sobre seguretat recollits dins del nostre document de Principis de Bona Pràctica WMA.


Podcast : Cómo gestionar la información que encontramos en internet

La plana web “Me han diagnosticado linfoma no Hodgkin, ¿y ahora qué?”, del laboratori Kern Pharma Biologics, ha publicat aquesta setmana el Podcast: Cómo gestionar la información que encontramos en internet. On la periodista Jessica del Moral entrevista al Dr. Albert Casasa membre del comitè avaluador de Web Mèdica Acreditada.

Durant la entrevista, podrem escoltar com la desinformació és present a internet i com pot afectar-nos. Així mateix també ens facilitaran eines per poder identificar per nosaltres mateixos de quina informació si ens podem fiar.

El segell WMA es un clar exemple d’informació confiable, si vols que revisem el teu web per aconseguir el nostre distintiu, pots sol·licitar-ho al nostre formulari.

https://kernpharmabiologics.com/pacientes/linfomayahoraque/podcasts_linfoma/como-gestionar-la-info-que-encontramos-en-internet/


Youtube etiquetarà com a confiables alguns vídeos de salut

La companyia Youtube ha anunciat mitjançant Youtube Health, eina es va posar en funcionament l’any passat i que ara per ara només es disponible als EEUU, que a partir d’ara els professionals sanitaris podran sol·licitar que els seus vídeos incorporin etiquetes que els marquin com a font confiable d’informació en salut.

També tindran la possibilitat d’aparèixer en els taulers d'informació amb context sobre les fonts d'informació sanitària. Així quant visualitzis un vídeo amb contingut sanitari, és possible que a sota d’aquest vídeo es mostri informació específica per poder contextualitzar la font del contingut que visualitzes.

Per ara, aquesta funcionalitat la podran demanar alguns professionals de la salut i socials; Metges, infermers, psicòlegs, terapeutes matrimonials de família i treballadors socials.

Tots aquests col·lectius hauran de demostrar que el seu contingut es veraç segons el consens pactat entre el Consell de Societats d’Especialitats Mèdiques (CMSS), la Acadèmia Nacional de Medicina (NAM) i la Organització Mundial de la Salut (OMS) on s’indica que la informació haurà de ser científica, objectiva, transparent i equitativa.

Un cop acceptats com al programa seran re-avaluats periòdicament per tal de assegurar que continuïn complint amb els criteris establerts. Des de Web Mèdica Acreditada ens alegrem molt d’aquesta iniciativa completament alineada amb els nostres Principis de Bona Pràctica WMA, fent aquesta tasca en una plataforma privada amb milions de visualitzacions.

YouTube impulsará los videos de salud con información confiable (hipertextual.com)
YouTube clasificará de confiables los videos de algunos médicos (hipertextual.com)
YouTube will let doctors and nurses apply to be labeled as reliable - The Verge


Reconeixement per la Clinica Corachan i l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau

Aquest mes d’octubre la Clínica Corachan ha estat premiada per l’activitat quirúrgica de qualitat amb el guardó Best Spanish Hospitals Award que posa en valor l’eficiència i la qualitat assistencial dels hospitals d’aguts públics i privats.

Així mateix l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha realitzat amb èxit una cirurgia cerebral profunda que alleuja els símptomes de la malaltia de Huntington. En tot el món, hi haurà un centenar de pacients amb aquesta patologia que han estat intervinguts amb aquesta tècnica, una fita molt important per a la Unitat de Trastorns del Moviment del Servei de Neurologia de Sant Pau i el Servei de Neurocirurgia.

Tant el web de la Clínica Corachan com el web del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau disposen del nostre segell distintiu des del 2006 i 2001 respectivament. Des d’aquestes línies volem felicitar-los tant pels reconeixements obtinguts com per tots aquests anys formant part de la comunitat Web Mèdica Acreditada.

Si com ells voleu disposar del nostre segell distintiu només cal que ompliu el formulari de sol·licitud WMA i iniciarem el tràmit per revisar-vos el web.

https://benchmarking30.com/2022-premiosbsh
https://www.santpau.cat/documents/125011/1333865/El+Periodico/63e80fcf-141c-4bb2-aac1-898c4a553b85


El CAP Roger de Flor, guardonat al Congres de la SEMFyC

La setmana passada es va celebrar el 42 congres de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària a Sevilla.

Durant el congres el CAP Roger de Flor va ser guardonat amb el premi especial:” Centre de salut amb més comunicacions acceptades” essent el centre de salut de tot l’estat presentant més contribucions científiques escollides. En concret han presentat 14 treballs, 5 treballs de recerca i 9 casos clínics.

En Dr. Cuixart, que juntament amb la Dra. Zamora , es responsable de la recerca del CAP Roger de Flor ens fa la següent reflexió; “Vull destacar, que la meitat dels treballs presentats tenen relació amb la pandèmia pel COVID-19, cosa que indica, que l’equip ha sabut adaptar-se, i contribuir en la mesura de lo possible, a millorar el coneixement d’aquesta malaltia.”

El web del CAP Roger de Flor disposa del nostre segell distintiu des del 2003, des d’aquestes línies volem felicitar-los tant per la menció especial del congrés com per tots aquests anys formant part de la comunitat Web Mèdica Acreditada.

Si com el CAP Roger de Flor voleu disposar del nostre segell distintiu només cal que ompliu el formulari de sol·licitud WMA i iniciarem el tràmit per revisar-vos el web.

Consulta tots els premiats del Congres