Segells de confiança per a compres segures

Abans de introduir les nostres dades personals en una plana web per comprar hem d'estar segurs que la plana web ens genera prou confiança.

I és per aquest motiu que la Oficina de Seguridad del Internauta (OSI) acaba de llançar un vídeo on ens expliquen que son els segells de confiança de compra on-line i quins mecanismes de seguretat i bones pràctiques han de demostrar per aconseguir-los. Així mateix ens recorden les mesures de seguretat pròpies que hem de tenir els usuaris en compte, alhora de fer compres en planes web que no disposin d’aquests segells.

Accés al vídeo

Recorda que totes les planes que trobis amb el segell Web Mèdica Acreditada han passat per la nostra revisió i han superat tots els punts del nostres Principis de Bona Pràctica de WMA.

Font: OSI https://www.osi.es/es/actualidad/blog/2020/12/23/sellos-de-confianza-online-webs-certificadas-para-compras-seguras


Tancament definitiu Adobe Flash Player

El proper 31 de desembre de 2020 el complement Adobe Flash Player dirà adéu definitivament dels nostres navegadors web. A partir d’aquesta data no serà possible descarregar Flash Player des del seu web oficial i la companyia eliminarà tots els enllaços a planes de descàrrega.

A mitjans dels anys 90 va aparèixer el complement Adobe Flash Player que permetia tenir una experiència multimèdia des del navegador. Es va convertir ràpidament en un complement imprescindible per millorar l’experiència del usuari.

Però en ser un component molt estès els hackers el van fer servir per atacar i infectar els equips. Posteriorment van aparèixer l’HTML5, WebGL y WebAssembly , com alternatives més segures per a generar contingut web. Els navegadors van començar a adoptar aquests nous estàndards deixant de banda el complement d’Adobe i, finalment Apple va decidir no donar compatibilitat en els seus productes.

Font: https://www.adobe.com/es/products/flashplayer/end-of-life.html


Rap "El viaje de un bulo" #SiEsBuloNoEsNoticia

El projecte (In)formate, iniciativa de Google, Fad i el Govern d'Espanya, ha llançat un vídeo on el divulgador científic i youtuber Javier Santaolalla t'ensenya a detectar rumors a Internet i xarxes socials, a ritme de rap.

Desmuntant tres dels rumors més virals a Internet i les xarxes socials: la negació de l'existència de la COVID19, el terraplanisme, i el qüestionament de l'arribada de l'home a la Lluna. El raper El Chojín posa lletra, veu i música. El vídeo també compta amb la participació dels YouTubers Jaume Altozano, la Hiperactina, la gata de Schrödinger, Quantum Fracture, C de Ciència i el Robot de Plató.

El projecte neix amb l'objectiu de promoure l'alfabetització mediàtica i el desenvolupament del pensament crític en els i les adolescents de 14 a 16 anys. Promovent l'habilitat i la voluntat d'accedir a la informació oferta pels mitjans tradicionals i el contingut en línia, analitzant, contextualitzant i avaluant la informació trobada, fomentant així el seu pensament crític.

Com ja sabeu que en totes les pàgines on trobeu el segell de Web Mèdica Acreditada son lliures de “bulos”.

Accés al vídeo

Font: https://www.fad.es/notas-de-prensa/fad-google-y-el-youtuber-javier-santaolalla-ensenan-a-adolescentes-a-detectar-bulos-en-la-red-a-ritmo-de-rap/


El CAC alerta del discurs negacionista de la Covid-19

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va alertar mitjançant un informe aquest passat dilluns 19 d’octubre sobre l'àmplia difusió que té a internet el discurs negacionista sobre la Covid-19 malgrat les mesures de control establertes per les plataformes d'intercanvi de vídeos i per les xarxes socials.

Mitjançant aquest informe, on s’han analitzat 35 vídeos considerats falsos per la OMS, es pot veure la facilitat com la desinformació es propaga a vàries xarxes acumulant entre dos únics vídeos més de 13 milions d’interaccions.

Les diferents plataformes (YouTube, Facebook, Instagram iTwitter) jan han estat alertades dels continguts que qüestionen les mesures recomanades per la OMS i rebutgen la validesa de les proves PCR i vacunes.

El president del CAC, Roger Loppacher, considera "especialment greu que encara es puguin trobar tan fàcilment continguts de desinformació sobre la covid19 i que això pugui crear confusió i comprometre la salut de les persones, especialment davant la segona onada de la pandèmia ". D'aquesta manera, considera que cal ser encara "molt més contundents" en la lluita contra la desinformació i el negacionisme de l'actual pandèmia mundial.

Així mateix, l'informe que també ha estat revisat pel Collegi de Metges de Barcelona (CoMB).El president del CoMB, Jaume Padrós, avisa que "Atès que estem davant d'una malaltia altament contagiosa i amb elevada mortalitat, la més mínima banalització suposa un gran risc". Per la seva banda, el secretari del CoMB, Gustavo Tolchinsky, afegeix que "també cal fer autocrítica davant missatges que, de vegades, i des de diferents àmbits, han pogut ser contradictoris, ja que això ha donat ales a certs discursos negacionistes".

Com sempre podeu fer servir el cercador informació de qualitat, tots els continguts que trobareu pertanyen als nostres webs acreditats.

Accés a l’informe complert

Font: https://www.cac.cat/es/actualitat/cac-alerta-la-amplia-difusion-del-discurso-negacionista-la-covid-19-internet-pese-las


2.750 experts llencen un manifest internacional contra les pseudociències

Dilluns passat 19 d'octubre, 2.750 metges i científics, van llançar el primer manifest internacional contra les pseudociències per denunciar la "impunitat" amb què es practiquen i per pressionar en l'elaboració de lleis que prohibeixin aquestes falses teràpies.

El document, ha estat organitzat per 11 associacions i escrit en 11 idiomes, entre els seus signants trobem més de 1200 espanyols, com Margarida de la Vall o Antoni Trilla.

Els signants protesten contra la directiva europea 2001/83/CE, que permet que "centenars de milers de ciutadans europeus siguin enganyats diàriament", de manera que exigeixen la seva derogació. Així mateix reclamen altres lleis que impedeixin la venda de estafes com si es tractessin de tractaments.

Com a dada; adverteixen que un de cada quatre ciutadans europeus (192 milions de persones) ha utilitzat alguna pseudoterapia en l'últim any. "No és admissible que les lleis europees emparin la tergiversació de la realitat científica perquè milers de ciutadans siguin enganyats, i fins i tot morin", denuncien els signants.

Accés al manifest

Font: https://www.efe.com/efe/espana/portada/casi-3-000-expertos-de-44-paises-urgen-el-fin-impunidad-pseudociencias/10010-4371932


Acord del Departament de Salut i el CAC per combatre la desinformació en salut.

El passat mes d'agost la consellera de Salut, Alba Vergés, i el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, van signat un conveni de col·laboració per combatre la desinformació sobre els aspectes relacionats amb la salut, de manera especial, sobre la COVID-19.

El conveni preveu col·laborar en l’àmbit de la supervisió i el control de les comunicacions comercials a la ràdio i a la televisió, així com als serveis audiovisuals sota demanda, a les plataformes d’intercanvi de vídeos i a les xarxes socials, de medicaments, productes sanitaris i cosmètics, complements alimentaris, aliments funcionals, serveis sanitaris i productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària, així com en l’àmbit de la seguretat dels pacients.

Així mateix, també es col·laborarà en matèria de continguts sobre les addiccions, sobre el joc i les apostes en línia, i sobre el correcte tractament informatiu de les teràpies complementàries a la medicina.

Accedeix a l'article senser

Font: Generaliat de Catalunya


Dia mundial de la seguretat del pacient

El proper 17 de setembre es commemora el dia mundial de la seguretat del pacient, des de Web Mèdica Acreditada volem fer ressò de la campanya de la OMS .

La pandèmia ha posat de manifest les dificultats a les que s’enfronten els professionals sanitaris i això directament repercuteix a la seguretat dels pacients. Es per aquest motiu que aquest any el lema triat sigui “Personal sanitari segur, pacients segurs”

Els objectius per aquest 2020 son;

  • Augmentar la sensibilitat mundial respecte de la importància de la seguretat del personal sanitari i les seves interconnexions amb la seguretat dels pacients.
  • Fer participar a les múltiples parts interessades i adoptar estratègies multimodals per millorar la seguretat del personal sanitari i els pacients.
  • Implementar les mesures urgents i sostenibles adoptades per totes les parts interessades que reconeixen la seguretat del personal sanitari com una prioritat per a la seguretat dels pacients i inverteixen en la seguretat d'aquest personal.
  • Reconèixer degudament la dedicació de personal sanitari i la seva àrdua tasca, especialment enmig de la lluita actual contra la COVID-19.

Podeu fer servir aquest hastag per fer-vos ressò. #Seguridaddelpaciente i #DíaMundialdelaSeguridaddelPaciente

Com sempre, WMA està compromesa amb la seguretat del pacient aportant el nostre segell només a webs de contingut confiable. Consulta contingut acreditat.


Acreditació de Mitjans de comunicació en Fact-Cheking

Volem presentar-vos una altra iniciativa per a la lluita contra les fakenews, aquesta vegada mitjançant un segell acreditatiu atorgat a mitjans de comunicació no partidistes compromesos amb la exactitud de la informació.

La International Fact-Checking Network (IFCN) ,és una iniciativa internacional, dedicada a reunir mitjans de comunicació experts en verificació de fets d’arreu del mon, i que actualment ja compta amb 71 mitjans que s’han adherit voluntàriament al seu codi de bones pràctiques. Podreu trobar aquest segell a les planes dels mitjans de comunicació que han aconseguit aquest reconeixement.

Diverses plataformes com ara Facebook o Google tenen molt en compte el segell IFCN en les seves actuacions. Una de les condicions, entre d’altres, per ser col·laborador de Facebook és estar adherit a aquest codi de bones pràctiques. Per part seva, Google ha creat un cercador amb les comprovacions de fets produïdes pels mitjans signants del codi.

Si com nosaltres esteu compromesos amb la veracitat de les dades, adheriu-vos al nostre codi de Principis de Bona Pràctica WMA, fent la sol·licitud pel vostre web.


Iniciativa de Google contra les Fakenews

Google se suma a la lluita contra la desinformació a internet creant dues eines de verificació de fets mitjançant Google Fact Check Tools

D’una banda ofereix Fact Check Explorer; un cercador de noticies verificades per entitats dedicades a la verificació de fets (Fact Cheking). L’usuari pot cercar informació i els resultats obtinguts a la cerca sempre seran sobre notícies verificades indicant si son certes, falses o fora de context.

Aquest cercador també permet la possibilitat de fer una cerca de les darreres notícies publicades amb verificació feta.

D’altra banda crea una eina per a desenvolupadors, Fact Check Markup Tool, que permet als programadors web incloure uns codis específics, de manera que les notícies marcades amb aquesta tecnologia es visualitzin com a verificades al cercador.

Google també demana als usuaris que si no estan d’acord amb el contingut d’alguna notícia, contactin amb el propietari del portal.

Font: https://toolbox.google.com/factcheck/explorer