Crònica de la jornada: 25 Anys de Web Mèdica Acreditada. Deontologia, Tecnologia i Salut

El passat 24 d’octubre, vam poder celebrar la jornada “25 anys de Web Mèdica Acreditada. Deontologia, tecnologia i salut”.

El secretari del CoMB i coordinador del Consell Tècnic de Web Mèdica Acreditada (WMA), Gustavo Tolchinsky, va obrir la jornada posant en valor el programa de WMA que, des del 1999, ofereix un servei a la professió i a la població garantint la qualitat i fiabilitat dels continguts dels webs sanitaris adherits als principis de bona pràctica de WMA.

Després vam escoltar una conferència de la presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), Montserrat Esquerda, qui va reflexionar sobre el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial (IA) aplicada a la salut i el seu impacte en la professió.

Durant la primera taula es va parlar sobre la regulació i els límits de la publicitat a les webs sanitàries, on van participar el metge i membre de la Comissió de Deontologia del CoMB, Roberto Seijas, i el tècnic superior de la Secció de Vigilància i Publicitat dels Medicaments del Departament de Salut, Àlex Santomà. L’advocada de l’Assessoria Jurídica del CoMB, Mercedes Martínez, va moderar la taula.

La segona taula es va centrar en l’experiència dels usuaris a Internet. Vam comptar amb la presidenta de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat (CUS), Carme Sabater, la directora de l’Àrea d’Usuaris i Comunitat de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Anna Buisan, i, la presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat), Roser Martí. El membre del Consell Tècnic de WMA i cap d’estudis de la Unitat Docent UDACEBA, Albert Casasa, va moderar aquesta taula.

Seguidament la conferència ‘Els reptes actuals de l’era Internet. Sabem on anem?’ a càrrec del director general de la Fundació.cat, Roger Serra, que va fer una anàlisi del desenvolupament dels 70 anys que portem de revolució digital. “Necessitem 25 anys més de Web Mèdica Acreditada”, va concloure.

Per acabar, Tolchinsky va tancar la jornada fent un agraïment públic a tots els professionals que fan possible la continuïtat del segell i va reiterar el compromís de WMA amb la qualitat de la informació en salut a Internet.


Jornada WMA: 25 Anys de Web Mèdica Acreditada. Deontologia, Tecnologia i Salut

Et convidem a la jornada 25 Anys de Web Mèdica Acreditada. Deontologia, Tecnologia i Salut, que tindrà lloc al matí del proper 24 d’octubre a la sala d’actes del Col·legi de Metges de Barcelona.

Parlarem de Intel·ligència artificial, de com tractar la publicitat a les webs sanitàries per no tenir ensurts, també coneixerem el punt de vista dels usuaris de salut a internet i acabarem amb una ponència molt interessant “Els reptes actuals de l’era d’internet. Sabem on anem?” Estem segurs que serà molt especial.

Consulta el programa

Inscriu-te!


Acord WMA-CoDiNuCat

Estem molt contents d’informar-vos que WMA ha signat un conveni de col·laboració amb el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) per tal assessorar en la creació d’un programa d’acreditació de qualitat de pàgines web sobre dietètica i nutrició.

El CoDiNuCat amb l’objectiu de diferenciar-se de l’intrusisme al qual s’enfronta el col·lectiu al que representa, ha decidit crear un segell regulador per a reconèixer aquells dietistes-nutricionistes col·legiats que disposen de pàgines webs amb contingut confiable i de qualitat atorgant-los la distinció Web Dietista-Nutricionista Acreditada (WDNA).

Ja hem començat a treballar tots plegats sobre aquest nou segell per a pàgines webs sobre dietètica i nutrició, i esperem poder-li donar llum verda la propera tardor.

Per als continguts mèdics, recorda que si disposes d’una web mèdica i vols demanar la nostra acreditació només cal que omplis el nostre formulari de sol·licitud WMA i estarem encantats de valorar-la.

El CoMB i CoDiNuCat creen un segell de qualitat per a webs de dietètica i nutrició


Dia d’internet #diadeinternet 2024

Com cada 17 de maig, avui celebrem el dia mundial d’internet. En aquesta edició el tema central triat es "Per una Intel·ligència Artificial (IA) compromesa amb les persones".

Enguany la organització ha creat un decàleg per impulsar l'accés, l'ús i el desenvolupament de la intel·ligència artificial, amb l'objectiu de situar les persones al centre d'un món cada cop més digitalitzat.

Mitjançant aquest decàleg es volen establir els principis fonamentals per guiar el desenvolupament i la implementació d'intel·ligència artificial de manera ètica i respectuosa amb les persones.

Podeu consultar tota la informació a la web https://www.diadeinternet.org/

Per a la comunitat Web Mèdica Acreditada, cada dia es el #diadeinternet, aprofitem per posar el nostre gra de sorra i difondre aquesta iniciativa.


Descomptes en Salut durant la setmana del Black Friday

En els darrers anys s’ha popularitzat el costum americà, per part dels comerciants, de realitzar descomptes llaminers durant la setmana del Black Friday.

Tant es així que ja es poden trobar ofertes dins del sector mèdic. Però cal tenir present que, la medicina té com a finalitat la prevenció i la curació i que no es tracta d’un bé de consum, ni pot ser tractada com a tal.

Es per aquest motiu que des de l’any passat vàries societats científiques ens alerten dels perills de tractar-se a preus baixos. Alguns d’aquests riscos poden ser: infecció, contaminació viral o bacteriana, necrosi, pèrdua de la vista, inflamació dels teixits, etc.

Les campanyes de rebaixes per a l'aplicació de tractaments mèdics són contràries al codi deontològic de la professió mèdica i suposen importants sancions per part dels col·legis de metges.

Tingueu en compte que la publicitat mèdica ha de respectar els valors de la professió i no banalitzar l’acte mèdic, respectant els principis d’autonomia, beneficència, no maleficència i justícia.

Trobareu les nostres indicacions sobre publicitat dins del nostre Document de Principis de Bona Pràctica WMA recentment actualitzat.

Document de posició del CoMB en relació a la publicitat de l’activitat mèdica


Com consulten els joves temes de salut a través de la tecnologia?

La Fundació Pfizer i la Fundació Fad Joventut han presentat l’estudi “La innovació tecnològica aplicada a la cura de la salut. La mirada dels adolescents i els joves”. Amb l'objectiu d'explorar l'ús que fan els i les joves de les tecnologies per a la cura de la seva salut i benestar, així com les percepcions i expectatives que en tenen.

L'estudi es basa en una enquesta realitzada a una mostra de 1.504 joves entre 15 i 29 anys, realitzada entre maig i juny d'aquest any 2023, i entrevistes i tallers amb experts i expertes en tecnologia i salut.

Els temes més buscats a internet i xarxes socials són els relacionats amb “l'activitat física” (40,3%), la “salut mental” (35%) i amb “l'alimentació i dietes” (34,3%). Més del 65% segueix comptes relacionats amb la salut i el benestar i al voltant del 52% segueix comptes o perfils de professionals o especialistes sanitaris.

Un 7,08 sobre 10 dels enquestats comenten que els genera més confiança la informació de salut proporcionada per professionals sanitaris que la què s'ofereix en general a Internet i RRSS.

Totes les nostres webs acreditades tenen mínim un responsable o col·laborador mèdic, i són consultables a l'Índex de webs mèdiques acreditades.

Zaragozá Marquina, E., Moliner Cros, A. y Sabín Galán, F. (2023). La innovación tecnológica aplicada al cuidado de la salud. La mirada de adolescentes y jóvenes. Madrid: Centro Reina Sofía de Fad Juventud. . DOI: 10.5281/zenodo.8378935


Web Neurotrauma; 20 anys acreditats

Enguany el web de neurotrauma, propietat de la Unitat de Recerca de Neurotraumatología i Neurocirurgia (UNINN) que pertany al Institut de Recerca de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, a ha superat la seva 20 edició des que va sol·licitar la primera acreditació amb nosaltres al març de 2003.

Per commemorar-ho els hi hem fet una petita entrevista sobre la seva experiència durant aquest any amb nosaltres, la Dra. Maria Antonia Poca, Cap Clínic del Servei de Neurocirugía del Hospital Universitari Vall d´Hebron ens ha explicat la seva vivència.

Quin va ser el motiu pel qual vau demanar inicialment el segell de WMA? El motiu fonamental fou donar una credibilitat addicional als contingut de la nostra pàgina web. És molt freqüent avui en dia que els pacients busquin informació de tota mena a internet i nosaltres els hi recomanem que busquin precisament en llocs on els que s’hagi contrastat i validat el seu contingut.

Quins beneficis ha representat pel vostre web i/o negoci el fet de tenir aquest segell? Marcar un factor diferencial entre la resta de pàgines web de serveis de neurocirurgia com el nostre, fent evident que hem preparat acuradament els continguts i que ens importa que la informació sigui de qualitat.

Com valoreu la vostra experiència durant aquests anys? Molt positivament, fet pel qual hem renovat aquest segell/distinció de manera periòdica.

Podries destacar algun tret diferencial entre el segell WMA i altres segells acreditatius de qualitat? Per nosaltres és molt important que hagi estat el nostre mateix col·lectiu mèdic qui hagi fet l’acreditació.

I per últim, recomaneu el segell de WMA? No només el recomanem, sinó que quan fem una presentació divulgativa sobre la nostra pàgina web, fem esmena d’aquesta acreditació. També recomanem als nostres malalts/usuaris que si consulten altres llocs es fixin si tenen aquest tipus d’acreditació.

Des d’aquestes línies també volem aprofitar per donar les gràcies a UNINN per la seva fidelitat i esperem comptar amb la seva acreditació mínim 20 anys mes!

Si com ells voleu demanar la nostra acreditació només cal que ompliu el nostre formulari de sol·licitud WMA i estarem encantats de valorar-ho.


XIX edició del #diadeinternet

Com cada 17 de maig, avui celebrem el dia mundial d’internet. En aquesta XIX edició el tema central gira entorn a "Ciutadania digital: drets i oportunitats".

L'efemèride pretén donar a conèixer les possibilitats de les noves tecnologies per a millorar el nivell de vida dels pobles i dels seus ciutadans.

Un dels aspectes claus del #diadeinternet és la llibertat de cada col·lectiu per a decidir què fa, com ho fa i a qui dirigeix les seves actuacions, és per aquest motiu que durant aquesta setmana trobareu tot un seguit d’accions per commemorar-ho, des d’activitats, descomptes en compres a internet, concursos escolars, ressenyes... les podreu distingir per que aniran acompanyades del hashtag #diadeinternet.

Podeu consultar tota la informació al web https://www.diadeinternet.org/

Per a Web Mèdica Acreditada, cada dia es el dia d’internet, aprofitem per posar el nostre gra de sorra i difondre aquesta iniciativa.


Learn to check: Forma’t contra la desinformació

A vegades ens arriba informació falsa i la distribuïm sense adonar-nos-en, ja que no hem sabut detectar que no era verídica: sense voler fer cap mal, estem ajudant a propagar desinformació al nostre entorn.

Us volem presentar un projecte que prova de lluitar contra aquest problema; Learn to Check és una plataforma on podem trobar recursos per aprendre com discernir entre informació verídica i informació falsa.

Va néixer al setembre de 2020 de la mà de les periodistes Nereida Carrillo i Marta Montagut, després de la bona acollida que van tenir en impartir uns tallers d’educació mediàtica per a joves. El projecte s’amplia i obre la proposta pedagògica a tots els públics, ofereix recursos i treballa amb diferents entitats per a millorar l’educació mediàtica i el pensament crític.

Compta amb el suport de l'Ambaixada dels EUA a Madrid, el Consolat General dels EUA a Barcelona i la xarxa de American Spaces a Espanya.

Si com elles vols prendre partit, et recomanem que consultis i distribueixis informació d’algun dels nostres webs acreditats, ja que han estat validats amb el nostre segell acreditatiu WMA.