Descomptes en Salut durant la setmana del Black Friday

En els darrers anys s’ha popularitzat el costum americà, per part dels comerciants, de realitzar descomptes llaminers durant la setmana del Black Friday.

Tant es així que ja es poden trobar ofertes dins del sector mèdic. Però cal tenir present que, la medicina té com a finalitat la prevenció i la curació i que no es tracta d’un bé de consum, ni pot ser tractada com a tal.

Es per aquest motiu que des de l’any passat vàries societats científiques ens alerten dels perills de tractar-se a preus baixos. Alguns d’aquests riscos poden ser: infecció, contaminació viral o bacteriana, necrosi, pèrdua de la vista, inflamació dels teixits, etc.

Les campanyes de rebaixes per a l'aplicació de tractaments mèdics són contràries al codi deontològic de la professió mèdica i suposen importants sancions per part dels col·legis de metges.

Tingueu en compte que la publicitat mèdica ha de respectar els valors de la professió i no banalitzar l’acte mèdic, respectant els principis d’autonomia, beneficència, no maleficència i justícia.

Trobareu les nostres indicacions sobre publicitat dins del nostre Document de Principis de Bona Pràctica WMA recentment actualitzat.

Document de posició del CoMB en relació a la publicitat de l’activitat mèdica


Com consulten els joves temes de salut a través de la tecnologia?

La Fundació Pfizer i la Fundació Fad Joventut han presentat l’estudi “La innovació tecnològica aplicada a la cura de la salut. La mirada dels adolescents i els joves”. Amb l'objectiu d'explorar l'ús que fan els i les joves de les tecnologies per a la cura de la seva salut i benestar, així com les percepcions i expectatives que en tenen.

L'estudi es basa en una enquesta realitzada a una mostra de 1.504 joves entre 15 i 29 anys, realitzada entre maig i juny d'aquest any 2023, i entrevistes i tallers amb experts i expertes en tecnologia i salut.

Els temes més buscats a internet i xarxes socials són els relacionats amb “l'activitat física” (40,3%), la “salut mental” (35%) i amb “l'alimentació i dietes” (34,3%). Més del 65% segueix comptes relacionats amb la salut i el benestar i al voltant del 52% segueix comptes o perfils de professionals o especialistes sanitaris.

Un 7,08 sobre 10 dels enquestats comenten que els genera més confiança la informació de salut proporcionada per professionals sanitaris que la què s'ofereix en general a Internet i RRSS.

Totes les nostres webs acreditades tenen mínim un responsable o col·laborador mèdic, i són consultables a l'Índex de webs mèdiques acreditades.

Zaragozá Marquina, E., Moliner Cros, A. y Sabín Galán, F. (2023). La innovación tecnológica aplicada al cuidado de la salud. La mirada de adolescentes y jóvenes. Madrid: Centro Reina Sofía de Fad Juventud. . DOI: 10.5281/zenodo.8378935


Web Neurotrauma; 20 anys acreditats

Enguany el web de neurotrauma, propietat de la Unitat de Recerca de Neurotraumatología i Neurocirurgia (UNINN) que pertany al Institut de Recerca de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, a ha superat la seva 20 edició des que va sol·licitar la primera acreditació amb nosaltres al març de 2003.

Per commemorar-ho els hi hem fet una petita entrevista sobre la seva experiència durant aquest any amb nosaltres, la Dra. Maria Antonia Poca, Cap Clínic del Servei de Neurocirugía del Hospital Universitari Vall d´Hebron ens ha explicat la seva vivència.

Quin va ser el motiu pel qual vau demanar inicialment el segell de WMA? El motiu fonamental fou donar una credibilitat addicional als contingut de la nostra pàgina web. És molt freqüent avui en dia que els pacients busquin informació de tota mena a internet i nosaltres els hi recomanem que busquin precisament en llocs on els que s’hagi contrastat i validat el seu contingut.

Quins beneficis ha representat pel vostre web i/o negoci el fet de tenir aquest segell? Marcar un factor diferencial entre la resta de pàgines web de serveis de neurocirurgia com el nostre, fent evident que hem preparat acuradament els continguts i que ens importa que la informació sigui de qualitat.

Com valoreu la vostra experiència durant aquests anys? Molt positivament, fet pel qual hem renovat aquest segell/distinció de manera periòdica.

Podries destacar algun tret diferencial entre el segell WMA i altres segells acreditatius de qualitat? Per nosaltres és molt important que hagi estat el nostre mateix col·lectiu mèdic qui hagi fet l’acreditació.

I per últim, recomaneu el segell de WMA? No només el recomanem, sinó que quan fem una presentació divulgativa sobre la nostra pàgina web, fem esmena d’aquesta acreditació. També recomanem als nostres malalts/usuaris que si consulten altres llocs es fixin si tenen aquest tipus d’acreditació.

Des d’aquestes línies també volem aprofitar per donar les gràcies a UNINN per la seva fidelitat i esperem comptar amb la seva acreditació mínim 20 anys mes!

Si com ells voleu demanar la nostra acreditació només cal que ompliu el nostre formulari de sol·licitud WMA i estarem encantats de valorar-ho.


XIX edició del #diadeinternet

Com cada 17 de maig, avui celebrem el dia mundial d’internet. En aquesta XIX edició el tema central gira entorn a "Ciutadania digital: drets i oportunitats".

L'efemèride pretén donar a conèixer les possibilitats de les noves tecnologies per a millorar el nivell de vida dels pobles i dels seus ciutadans.

Un dels aspectes claus del #diadeinternet és la llibertat de cada col·lectiu per a decidir què fa, com ho fa i a qui dirigeix les seves actuacions, és per aquest motiu que durant aquesta setmana trobareu tot un seguit d’accions per commemorar-ho, des d’activitats, descomptes en compres a internet, concursos escolars, ressenyes... les podreu distingir per que aniran acompanyades del hashtag #diadeinternet.

Podeu consultar tota la informació al web https://www.diadeinternet.org/

Per a Web Mèdica Acreditada, cada dia es el dia d’internet, aprofitem per posar el nostre gra de sorra i difondre aquesta iniciativa.


Learn to check: Forma’t contra la desinformació

A vegades ens arriba informació falsa i la distribuïm sense adonar-nos-en, ja que no hem sabut detectar que no era verídica: sense voler fer cap mal, estem ajudant a propagar desinformació al nostre entorn.

Us volem presentar un projecte que prova de lluitar contra aquest problema; Learn to Check és una plataforma on podem trobar recursos per aprendre com discernir entre informació verídica i informació falsa.

Va néixer al setembre de 2020 de la mà de les periodistes Nereida Carrillo i Marta Montagut, després de la bona acollida que van tenir en impartir uns tallers d’educació mediàtica per a joves. El projecte s’amplia i obre la proposta pedagògica a tots els públics, ofereix recursos i treballa amb diferents entitats per a millorar l’educació mediàtica i el pensament crític.

Compta amb el suport de l'Ambaixada dels EUA a Madrid, el Consolat General dels EUA a Barcelona i la xarxa de American Spaces a Espanya.

Si com elles vols prendre partit, et recomanem que consultis i distribueixis informació d’algun dels nostres webs acreditats, ja que han estat validats amb el nostre segell acreditatiu WMA.


75 Aniversari de l’Organització Mundial de la Salut

Fa 75 anys, el 7 de abril (dia mundial de la salut) de 1948, els països dels mon es van unir per fundar la Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l’objectiu de promoure la salut, preservar la seguretat del mon i servir als vulnerables, aconseguint que tothom sigui d’on sigui pugui tenir el millor estat de salut i benestar.

Per tal de celebrar-ho, han creat la campanya 7 + 5 fites de la OMS en pro de la salut de tothom, a tot arreu. En ella recorden vàries de les seves fites més importants com; l’erradicació de la verola, la detecció de senyals d’emergència per prevenir pandèmies, la negociació de serveis humanitaris i sanitaris durant les guerres, l’ajuda a fomentar la lactància materna...

Des de Web Mèdica Acreditada aportem el nostre gra de sorra atorgant el nostre segell a planes webs que han estat verificades pel nostre equip i considerem que el seu contingut es correcte i confiable. Si vols pots consultar el llistat de webs que han rebut la nostra distinció.

7 + 5 logros de la OMS en pro de la salud todos, en todas partes


Ètica i salut digital

Aquest passat 23 de març hem pogut assistir a la V Edició mHealth BCN Conference. Event Organitzat por la Fundación iSYS, amb la col·laboració del eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Sociedad Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC). En aquesta edició s’ha abordat un tema tant important com la ètica en salut.

La ponència inaugural ens ha fet reflexionar sobre com van ser aconseguides les cèl·lules HeLa, obtingudes fa 72 anys sense consentiment informat i quines implicacions ètiques que comporta. Les taules “Ètica en l’ús de les dades” i “Ètica en el disseny i comunicació en desenvolupaments digitals”, han estat molt interesants aprofundint en els tipus de consentiments existents, com persuadir o influir mitjançant el disseny i com es d’important desenvolupar una idea amb totes les seves conseqüències abans de fer-la efectiva.

Finalment la Imma Grau, presidenta de la Fundació iSYS ens ha presentat el TOP5 Apps 2022-2023, tant en la categoria de pacients com per a professionals.

Com anècdota, ens ha fet especial il·lusió veure que la App RACE Scale, ja que té el seu web acreditat amb nosaltres, a la posició 12 del ranking.

Si com RACE Scale, desitgeu tenir el web acreditat amb nosaltres, podeu emplenar el formulari de sol·licitud Web Mèdica Acreditada per tal que us valorem el web.


Dia d’Internet Segura 2023

Avui 7 de febrer celebrem el Dia d’Internet Segura (Safer Internet Day #SID2023), amb l’objectiu de promoure un us segur i positiu de les tecnologies digitals, especialment entre nens i joves.

Enguany, es commemora la vintena edició i porta per lema “Junts per una internet millor, (Together for a better internet)’. Durant aquests anys ha passat de ser una iniciativa a nivell europeu a una celebració mundial amb la participació de més de 180 països del tot el mon. Organitzat per la comissió Europea per la xarxa Insafe i INHOPE (Associació Internacional de Línies Directes d’Internet)

A Espanya, l’organisme que s’encarrega d’impulsar aquesta iniciativa es l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), en el seu web trobareu tot un seguit de tallers i activitats que es duran a terme entre els dies 7-8-9 i 10 de febrer.

Com a curiositat comentar que aquesta efemèride va canviant de data cada any, ja que es celebra el segon dia, de la segona setmana del segon mes de l’any.

Si com nosaltres també apostes per una internet segura pots seguir els consells sobre seguretat recollits dins del nostre document de Principis de Bona Pràctica WMA.


Podcast : Cómo gestionar la información que encontramos en internet

La plana web “Me han diagnosticado linfoma no Hodgkin, ¿y ahora qué?”, del laboratori Kern Pharma Biologics, ha publicat aquesta setmana el Podcast: Cómo gestionar la información que encontramos en internet. On la periodista Jessica del Moral entrevista al Dr. Albert Casasa membre del comitè avaluador de Web Mèdica Acreditada.

Durant la entrevista, podrem escoltar com la desinformació és present a internet i com pot afectar-nos. Així mateix també ens facilitaran eines per poder identificar per nosaltres mateixos de quina informació si ens podem fiar.

El segell WMA es un clar exemple d’informació confiable, si vols que revisem el teu web per aconseguir el nostre distintiu, pots sol·licitar-ho al nostre formulari.

https://kernpharmabiologics.com/pacientes/linfomayahoraque/podcasts_linfoma/como-gestionar-la-info-que-encontramos-en-internet/