El CAC i els col·legis de metges de Catalunya signen un conveni per protegir la salut dels ciutadans

El conveni té com a objectius vetllar per la salut de la ciutadania i promoure estudis sobre els efectes de la publicitat de jocs d’atzar i d’apostes en línia, així com elaborar materials educatius per a la prevenció de les addiccions als jocs i les apostes i als videojocs, i dels trastorns alimentaris, com l’anorèxia i la bulímia nervioses.

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), juntament amb el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), el Col·legi de Metges de Girona (COMG), el Col·legi de Metges de Tarragona (COMT) i el Col·legi de Metges de Lleida (COMLL), ha signat un conveni amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per vetllar per la salut de la ciutadania i, en particular, per combatre les fake news relacionades amb la salut. L’objecte d’aquest conveni és establir un marc estable de col·laboració entre el CAC i els quatre col·legis de metges i el CCMC per tal de vetllar per un tractament informatiu i publicitari correcte dels productes sanitaris i dels serveis que ofereixin els professionals de la salut, així com per combatre la desinformació en línia d’aspectes relacionats amb la salut. Mitjançant aquesta col·laboració institucional, s’elaboraran materials educatius i de prevenció adreçats als infants i adolescents, a les famílies i als professionals de l’educació. Es fomentarà també l’intercanvi de recursos i d’informació i es promouran accions conjuntes, com ara sessions informatives i campanyes.

Noticia complerta


#salutsensetrampes

Coincidint amb la celebració dels 20 anys de WMA, el CoMB estrena la campanya #salutsensetrampes amb un vídeo on metges, metgesses i personalitats reconegudes dels àmbits de la cultura, la comunicació i l'esport recorden als ciutadans i ciutadanes que, davant la gran quantitat d'informació sobre salut que hi ha a Internet, és indispensable tenir precaució i aplicar el sentit comú i l'esperit crític a l'hora de seleccionar continguts.

Recorda que tots els webs que trobis amb el distintiu de WMA ja han passat els nostres filtres i son confiables i de qualitat.

Si tens un web sanitari pots acreditar-lo sol·licitant-ho aquí


Jornada WMA: Com combatre les fake news de salut a la xarxa?

Et convidem a la jornada Com combatre les fake news de salut a la xarxa?, que tindrà lloc al matí del proper 4 d’abril a la sala d’actes del Col·legi de Metges de Barcelona.

A l’acte, parlarem sobre la qualitat de la informació de salut en la xarxa, el paper dels mitjans de comunicació, la funció de WMA i la visió des de l’Administració.

Consulta el programa

Inscriu-te!Web Mèdic Acreditat (WMA): 20 anys acreditant la qualitat dels webs de contingut sanitari

Enguany celebrem els 20 d'anys d'experiència del Programa d'acreditació del Col·legi de Metges de Barcelona per a webs de contingut sanitari. Al llarg d’aquest temps hem acreditat més de 1.500 webs per tal d’ajudar a ciutadans i pacients a tenir un bon criteri i detectar continguts fiables i no fiables a la xarxa. És per això que des de la seva creació, ens hem dedicat a crear una Comunitat Mèdica Virtual de referència per als usuaris de la salut, ja siguin professionals o ciutadans, que utilitzen la xarxa per a informar-se.

Entre les darreres iniciatives engegades per WMA es troben el Decàleg 10 recomanacions per a l’ús de webs de salut, un document on es donen unes senzilles pistes per identificar fonts d’informació fiables i per navegar de manera segura, amb l’objectiu que Internet serveixi per ampliar i complementar la informació que es dona a la consulta, i que no entorpeixi diagnòstics o tractaments.

Durant aquests anys hem participat en diferents jornades, simposis i conferències per tal de donar a conèixer la importància de la fiabilitat de la informació mèdica a internet i com els programes d’acreditació a través dels nostres Principis de Bona Pràctica adherits al codi de Deontologia del Col·legi de Metges de Barcelona, milloren la qualitat de la informació sanitària a Internet, referent de confiança per a metges, professionals de la salut, pacients i ciutadans.

No ho dubtis, si vols formar part de la nostra comunitat acredita el teu web sanitari.


Els perills d’avortar per internet

Interrompre un embaràs gràcies a un paquet amb medicaments que arriba a la bústia. Aquest és el mètode que està causant controvèrsia a Estats Units i funciona a Espanya, que permet a les dones enfrontar-se a aquest procés evitant passar per un centre sanitari, on els professionals de la medicina vetllen per que no hi hagi cap contratemps.

La plataforma telemàtica ofereix aquest servei de telemedicina a dones de més de 90 països perquè puguin avortar en la seva pròpia llar. Això sí, exigeixen condicions com estar sana, viure a menys de 60 minuts d'un hospital i estar de menys de 10 setmanes. De la mateixa manera, realitzen serveis de consulta mèdica online al seu web, on resolen dubtes sobre mètodes anticonceptius i abortius. Per accedir a un d'aquests packs amb píndoles abortives, les dones sol·licitants emplenen un qüestionari online. En aquest es realitzen preguntes sobre el que motiva la decisió de la interrupció, sobre si estan sent obligades, sobre la possibilitat de controlar els seus sentiments, sobre l'estat de l'embaràs, si es troba a menys d'una hora d'un hospital i una altra sèrie de qüestions del seu historial mèdic. Després de realitzar el test, l'organització demana una donació d'entre 70 i 90 euros.

En principi, aquest servei està pensat per atendre a dones de països on el sistema impedeixi la interrupció de l'embaràs o a aquelles que es trobin en una situació de vulnerabilitat encara que estiguin en llocs on estigui regulat. Malgrat això, en el que va d'any la plataforma ha rebut 300 sol·licituds d'ajuda procedents d'Espanya.

Anualment es practiquen 22 milions d'avortaments perillosos, dels quals 47.000 provoquen defuncions i més de 5 milions comporten complicacions.

Des de Web Mèdic Acreditada recomanem sempre la supervisió d’un metge en aquests casos i recordem i insistim fermament en la necessitat de donar seguretat als ciutadans amb el nostre segell, que valida la qualitat de continguts que es troben a la xarxa.

Font: Resum secció Societat, La razón, 19/11/2018


WMA estarà present a Healthio, fira de la innovació i salut

El saló Healthio, que tindrà lloc del 16 al 18 d'octubre en el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, presentarà innovacions i aplicacions desenvolupades tant per usuaris com a professionals, empreses i institucions per fomentar l'apoderament del pacient.

El programa d'acreditació de webs mèdics (WMA) del Col·legi de Metges de Barcelona estarà present a l’estand que el Col·legi tindrà al Saló durant tres dies. Tots els qui volgueu assistir-hi, podeu fer-ho gratuïtament fent servir un codi de promoció del CoMB (codi de registre 6F9250B4) que podreu compartir amb els vostres comtactes.

Més informació a Healthio


WMA participa a les Jornades R+D+I TIC Salut i Social 2018 (8a edició)

El Dr. Gustavo Tolchinsky, secretari del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i membre del Consell Tècnic de WMA, ha realitzat una presentació sobre “Web Mèdica Acreditada, la publicitat en Medicina i el seu control en el món 2.0: una experiència del Col·legi de Metges de Barcelona.” On ha presentat les dades dels expedients avaluats durant els últims 4 anys des que WMA va canviar el sistema d'avaluació per parell cecs i reunions trimestrals interdisciplinàries per a la resolució de casos dubtosos. Així mateix, WMA ha presentat un pòster amb el resum d'activitat del programa durant els últims 20 anys.

Això ha succeït els passats dies 27 i 28 de setembre, en el marc de la celebració de les 8enes Jornades R+D+I TIC Salut i Social, enguany amb el títol "Tecnologia i humanisme: Teràpies digitals", organitzades per la Fundació TIC Salut Social al Edifici el Sucre de Vic.

Les jornades s'han centrat en les teràpies digitals amb l'objectiu de potenciar la visibilitat dels agents clau del sector de les TIC aplicades als àmbits de la Salut i del Benestar Social.


WMA i el CoMB publiquen el decàleg “10 recomanacions per a l’ús de webs de salut” adreçat a pacients i ciutadans

Internet és una gran font d'informació on es poden trobar continguts sobre salut que poden ser molt útils per a pacients i ciutadans i que ajuden a ampliar i complementar la informació que es dona a la consulta. Tot i així, la informació sobre salut és molt sensible i si no se saben seleccionar correctament pàgines webs de confiança i fonts fiables, els resultats obtinguts poden generar confusió, idees errònies o esbiaixades, i fins i tot, es poden donar per vàlides informacions falses i enganyoses, o caure en una estafa. És per això que amb la finalitat d’ajudar al ciutadà a navegar de manera segura i responsable per webs amb contingut sanitari, WMA juntament amb el Col·legi de Metges de Barcelona ha publicat un document que segueix els criteris del programa Web Mèdic Acreditat i els seus “Principis de bona Pràctica”, on s’inclouen els aspectes que es tenen en compte perquè una pàgina web de salut aconsegueixi l’acreditació de qualitat de WMA, que assegura la confiança del web.

Per això mateix, el decàleg també té voluntat de ser una eina de divulgació (#WebSanitarideConfiança) a la consulta per què els professionals sanitaris puguin explicar als pacients i els seus acompanyants com navegar a la xarxa a l’hora de cercar informació sobre salut, i ajudar-los a treballar una actitud més critica i responsable per combatre la “infoxicació” sanitària.

Amb aquesta iniciativa, es vol contribuir a construir una societat digital més crítica i madura, i ajudar a tenir ciutadans i pacients ben informats especialment en el que es refereix a la seva salut.

Decàleg “10 recomanacions per l’ús de webs de salut”:

  1. Font d’informació: A Internet podeu trobar continguts sobre salut de gran utilitat que us ajudaran a complementar altres informacions i a orientar-vos.
  2. Actitud crítica: És convenient mantenir una actitud crítica davant la informació sobre salut a Internet per detectar missatges confusos, cures miraculoses, etc.
  3. Identificació de les fonts: Hauríeu de poder identificar el responsable del web, si hi ha algun professional sanitari, les fonts d’informació o si els continguts estan actualitzats.
  4. Consulta professional: Davant de qualsevol dubte sobre la informació obtinguda a Internet i abans de prendre decisions, consulteu un professional sanitari.
  5. Vigilància: Desconfieu de productes infal·libles, cures miraculoses, remeis secrets, etc., així com de promocions i rebaixes per obtenir tractaments.
  6. Ús de dades personals: Abans de facilitar a través d’Internet informació personal i, especialment, sobre la vostra salut, heu de conèixer i comprendre quin ús se’n farà.
  7. Precaució amb els xats: Valoreu els termes d’ús i clàusules legals abans de fer servir el correu electrònic que ofereixen alguns webs o de participar en xats i fòrums.
  8. Pagaments segurs: Assegureu-vos que les transaccions són segures abans de fer qualsevol pagament. El navegador ha de mostrar un cadenat verd tancat.
  9. Compra de medicaments: Recordeu que està totalment prohibit vendre medicaments que requereixen recepta mèdica per Internet. No n’adquiriu.
  10. Notificació dels fraus: Si detecteu un frau a un web o n’heu estat víctimes, notifiqueu-ho a les autoritats sanitàries o organitzacions de consumidors.