Les 60 persones més expertes del món en salut pública reclamen més compromís social per lluitar contra la desinformació relacionada amb la immunització infantil.

Els motors de cerca i els mitjans socials han de fer més per evitar la difusió d'informació inexacta sobre la vacunació infanti i els governs han de millorar el suport i la promoció dels programes d'immunització obligatoris. Això és el que reclamen els científics firmants de l’anomenada Declaració de Salzburg, una seixantena d’experts mundials en salut pública que exigeixen, tant als principals motors de buscadors (Google, Yahoo...) com als gestors de xarxes socials que controlin la informació sobre vacunes. La declaració ha estat recollida en un article publicat a la revista Journal of Health Communication.

Segons explicava el diari El Periódico de Catalunya, en una notícia publicada el 3 de juliol passat, l’objectiu d’aquesta actuació és millorar la identificació d’afirmacions falses, refutades o inexactes sobre la seguretat de les immunitzacions com és el cas, per exemple, del fals vincle entre les vacunes i l’autisme. En aquest cas, els experts plantegen desplegar el mateix tipus d’eines que s’utilitzen per evitar la proliferació de continguts sexualment explícits, violents o amenaçadors a les xarxes socials.

Paral·lelament, es reclama a científics, educadors i professionals de la salut un compromís més gran per corregir les informacions enganyoses sobre la vacunació infantil, alhora que es difonen dades fiables i precises sobre aquesta a través de les xarxes socials. També es demana a governs i altres responsables de polítiques públiques una regulació més estricta d’aquells casos que queden exempts de vacunació.

Des del servei col·legial de Web Mèdic Acreditat (WMA), recordem i insistim fermament en la necessitat de donar seguretat als ciutadans amb el nostre segell, que valida la qualitat de continguts que es troben a la xarxa.

Aquesta informació ha estat elaborada a partir de la notícia “Filtre contra els antivacunes” publicada a el diari El Periódico de Catalunya el 3 de juliol de 2019.