Acord de col·laboració entre el Col·legi de Metges de Barcelona i TicSalut per acreditar els continguts d’AppSalut

El present mes de juny s’ha signat un acord de col·laboració entre el Col·legi de Metges de Barcelona i TicSalut, organisme del Departament de Salut que treballa per impulsar el desenvolupament i la utilització de les TIC i el treball en xarxa, a través del qual el servei d’acreditació de continguts sanitaris del Col·legi, Web Mèdic Acreditat, serà l’encarregat d’avaluar i acreditar els continguts mèdics del portal AppSalut

El portal AppSalut és un aparador d’aplicacions del sector salut i de benestar social que té com a finalitat garantir que la ciutadania tingui cura de la seva salut i en sigui corresponsable. Totes les aplicacions que apareixen en aquest aparador han superat un procés d’acreditació de qualitat que estableix un entorn segur i de confiança per usar aquesta tecnologia. Totes les aplicacions estan disponibles de manera gratuïta, tant per dispositius iOS com Android.

WMA és el programa d’acreditació de qualitat de webs mèdics del Col·legi. Funciona des de fa més de 15 anys amb l’objectiu d’oferir continguts sanitaris de confiança i qualitat a Internet. Els usuaris poden identificar els webs acreditats gràcies al segell de certificació WMA, que han de mostrar en la seva pàgina principal. El sistema d’acreditació es basa en els principis de bona pràctica adherits al Codi de Deontologia del Col·legi.


WMA a Healthio 2017

Aquest mes de maig es va celebrar la 1a fira Healthio d'innovació sanitària a Barcelona, nascuda amb vocació d’arribar a ser una plataforma d'intercanvi de coneixement i experiències pilot i comercials que arribin a totes les persones relacionades amb l’àmbit de la salut, des dels mateixos usuaris fins a metges, passant per infermeres o emprenedors, amb el objectiu de fomentar l'apoderament del pacient.

Des de web mèdic acreditat vam tenir la oportunitat de poder participar de diverses maneres;

  • Presencialment al nostre estand donant informació directament sobre el nostre programa d’acreditació de webs mèdiques.
  • Fent pedagogia de la necessitat d’acreditació de la informació mèdica a les xerrades àgores.
  • Participant en una de les taules debat 'La informació sanitària ha d’anar acreditada?' de la jornada de la secció d’e-salut, ja que aquesta edició es va incloure dins del programa de la fira #Healthio.

Fins l’any vinent!


Els metges portaran davant la fiscalia 90 webs de pseudoteràpies perilloses

El document es remetrà també al Defensor del Poble i als ministeris de Sanitat i d'Educació

Amb l'objectiu de lluitar contra les pseudociències, les pseudoteràpies i l'intrusisme, l'Organització Mèdica Col·legial (OMC) traslladarà de forma imminent a la Fiscalia General de l'Estat una relació documentada del voltant de 90 pàgines web que publiciten pseudoteràpies perilloses per a la salut dels ciutadans per tal que s'iniciï una investigació que porti a tancar-les. Tant els metges com els mateixos pacients fa temps que lluiten contra la proliferació de teràpies o medicaments «miraculosos» que curen determinades malalties, especialment el càncer, que no només constitueixen un frau sinó que moltes vegades poden posar en perill la vida dels afectats, com és el cas de la destapada estafa de fa pocs dies a Palma, en què hi ha implicats dos catedràtics de la Universitat de les Illes Balears que van ser detinguts per vendre com a remei contra el càncer un fàrmac sense homologar pel qual haurien ingressat uns 600.000 euros a través d'una fundació sense ànim de lucre.

Per tal de que no passin aquests fraus, des de Web Mèdic Acreditat creiem fermament en la necessitat de donar seguretat als pacients mitjançant el nostre segell de confiança i qualitat WMA. Si disposes d'un web i el vols acreditar, pots fer-ho aquí.


Són les Apps de salut el futur del sistema sanitari?

Amb l'objectiu d'avaluar la introducció d'aplicacions per a mòbils com un element més en els sistemes de salut, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha engegat aquest mes de març un nou projecte de recerca que inclou una prova pilot amb 250 pacients i compta amb la implicació de professionals de cinc institucions sanitàries de l'Estat, entre elles el Col·legi de Metges de Barcelona amb la seva secció d’e-salut. La recerca, que porta per títol “mSalud: reptes i oportunitats per als sistemes de salut” , analitza també l'efectivitat de les aplicacions com a element de reforç de les polítiques de salut.

Per la seva banda, els impulsors del projecte veuen en les aplicacions mòbils “una oportunitat per incrementar la qualitat de vida, millorar l'estat de la salut i augmentar la qualitat assistencial” i, alhora, garantir la sostenibilitat, l'equitat i l'accessibilitat dels sistemes de salut. Així, el director d’Open Evidence (una empresa derivada (spin-off) de la UOC) i coordinador de la investigació i professor del Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, Francisco Lupiáñez, ha remarcat que l'anàlisi té també múltiples paràmetres a tenir en compte: “No és solament una aplicació tecnològica, sinó una innovació que afecta a la pràctica assistencial i a com es relacionen tots els actors del sistema”.

Per Lupiáñez, una altra qüestió rellevant que també aborda la recerca és la de la confiança, basada en la seguretat del pacient, la qualitat assistencial, l'equació cost-efectivitat i l'accessibilitat al sistema. En aquest sentit és important saber com podem distingir aquelles aplicacions que els experts consideren que són eficients i un recurs vàlid, de les altres.

Un senyal de confiança és la presència d'un segell de qualitat de prestigi a les pàgines web de les xarxes socials, que es concedeix únicament quan es compleixen una sèrie de requisits i que avalen un nivell mínim de qualitat i són molt valuoses per establir la confiabilitat i ètica de les webs amb informació sanitària. Web Mèdic Acreditat (WMA) és un programa de qualitat dirigit a pàgines web amb informació sanitària, que certifica mitjançant un procés de revisió, que les webs que s'adhereixen voluntàriament a aquest programa compleixen un conjunt de requisits de qualitat, creant una comunitat virtual de confiança en Internet tant per als usuaris en general com per als professionals de la salut.

Recordeu que si voleu cercar continguts sanitaris acreditats per l’equip WMA ho podeu fer aquí.


Entrevista al Dr. Marcos Fernández, gerent d'EGOM

Entrevistem al Dr. Marcos Fernández, gerent d'EGOM Equipo médico de ginecología y Obstetricia sobre el nostre programa d'acreditació de qualitat de webs mèdiques

Quina importància té per a la teva institució / entitat / tu mateix la presència a internet?
Per a nosaltres tenir presència a internet té una importància altíssima. Fa anys que apostem per la nostra presència a la xarxa, no només per donar visibilitat als nostres serveis, sinó també per complementar-los. Ens permet estar en contacte amb les nostres pacients, atendre les seves demandes i sobretot exercir una escolta activa que ens permet millorar el nostre servei. Nosaltres entenem el nostre web com una prolongació de les nostres consultes, ja que hi ha ocasions en què la pacient pot deixar-se dubtes sense resoldre i pot fer-ho mitjançant el nostre web.

Quin va ser el motiu pel qual vas demanar el segell de WMA?
Teníem la necessitat d'oferir als nostres pacients la màxima qualitat en els nostres continguts i per a això gens millor que acudir a un organisme que pogués avaluar i acreditar la qualitat del nostre web.

Quins beneficis ha representat per a la teva web i / o negoci el tenir aquest segell?
El benefici més important és la tranquil·litat i confiança que tenen les nostres usuàries al llegir el nostre contingut o a l'hora de fer-nos consultes. Saben que és informació mèdica elaborada i avalada per metges, i això a dia d'avui i coneixent les informacions que circulen per la xarxa és el més important.

Recomanaries el segell de WMA?
Sens dubte. La professió mèdica ha d'estar sempre acompanyada d'un compromís ètic en qualsevol de les accions que dugui a terme, i si una d'aquestes accions és la de comunicar ha d'estar avalada de professionalitat i rigor.

Si com el Dr. Marc també vols acreditar la teva web pots fer-ho aquí


Apps amb segell oficial

Durant la jornada d'iHealth celebrada ahir a Barcelona, Carme Pratdepàdua, de la Fundació TicSalut, va explicar el sistema d’acreditació d’apps que la Generalitat de Catalunya, mitjançant el portal Appsalut, està posant en marxa.

Aquest sistema qualificarà les apps en funció de la utilitat, dels continguts, de la seguretat que ofereixen en el maneig de les dades de l’usuari, de la fiabilitat i del disseny, entre altres factors, i les sotmetrà a l’examen de metges, psicòlegs i infermeres.

Amb l’objectiu de fixar les variables i els estàndards que permetran oferir un segell d’acreditació als desenvolupadors, proporcionar confiança i fiabilitat als usuaris, i facilitar la feina als professionals sanitaris.

Com ja sabeu el col·legi de metges mitjançant el nostre programa d’acreditació de webs, acumula més de 15 anys d’experiència en l’avaluació i acreditació de continguts mèdics online. Es en aquest sentit que estem participant activament en la prova pilot que actualment s’esta duent a terme.


Big Data i Telemedicina interconnectada

Un projecte d’arquitectura promet avaluar la salut dels seus habitants

L'eHealth o eSalud és defineix com el conjunt de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (Tics) empleades en l'entorn sanitari per millorar l'ús dels recursos i, per tant, l'eficiència del sistema sanitari quant a prevenció, diagnòstic, tractament, seguiment i gestió en general de la salut. El concepte eSalud engloba, entre altres, serveis de telemedicina, aplicacions mòbils, ús de dispositius wearables, anàlisis de dades mèdiques amb tècniques Big Data en salut, sistemes de suport a la decisió clínica, l'Internet de les coses o videojocs de salut; en definitiva, tot tipus de recursos pensats per ajudar tant a pacients com a professionals a millorar la gestió de la nostra salut.

Precisament fa pocs dies es va donar a conèixer un projecte que vincula el Big Data amb la telemedicina interconnectada. Un professor titular d'arquitectura de la Universitat de Kansas, Joe Colistra, ha volgut aplicar tècniques Big Data en un projecte d’arquitectura per millorar la qualitat assistencial i l'atenció al pacient. Així ha estat com Colistra va encarregar als seus alumnes construir una casa en la qual a les parets i als fonaments se li afegís Big Data, sensors, superícies intel·ligents i microxips que avaluessin la salut dels seus habitants. En alguns casos, aquests allotjaments poden comunicar-se amb el metge de capçalera de l'inquilí per alertar dels problemes de salut més alarmants. La idea és usar l'Internet que tenen els nostres objectes i vincular les seves dades.

El Big Data o tecnologia de processament de milions de dades en temps real, juntament amb l’Internet de les coses, aquest fenomen creixent de connexió de tot amb tot mitjançant sensors i que està disparant el volum d'informació disponible, plantegen molts avantatges entre ells econòmics i de benestar social.

Des de Web Mèdic Acreditat us animem a cercar informació mèdica i tecnològica acreditada a l’índex dels nostres webs acreditats


Dra. Jiménez: “Cal assessorar el pacient sobre quins continguts web són fiables i quins no”

El Col·legi de Metges de Barcelona entrevista a la Dra. Beatriz Jiménez, membre del Consell Tècnic de Web Mèdic Acreditat (WMA) i metge de família al CAP Dreta de l’Eixample. Durant l’entrevista explica la relació dels pacients i dels metges amb els webs de contingut sanitari i el paper de WMA per millorar i acreditar la qualitat dels continguts.

Accedir a l’entrevista complerta


Informe EHON Salut Digital sobre l'estat de la informació de salut a Internet

L'Associació d'Investigadors en eSalud (AIES) va organitzar el passat 8 de febrer a la seu de l'Institut Europeu de Salut i Benestar Social (IESBS) a Madrid, la presentació de l'informe EHON (eHealth Focus On) Salut Digital, un document que recull les principals conclusions sobre l'estat actual de la informació sanitària a internet i la orientació que aquesta hauria de prendre en opinió de professionals sanitaris, pacients i periodistes.

L'informe EHON Salut Digital és un interessant punt de partida per col•laborar de forma conjunta entre tots en una informació de salut més objectiva, veraç, contrastada i divulgativa.

Entre les conclusions que es desprenen de l'informe destaca que hauria d'existir una regulació pel que fa al tractament informatiu i una certificació web que verifiqués la informació de qualitat. Aquestes mesures serien molt útils per combatre l'excés d'informació de salut d'escassa qualitat que circula per la xarxa. És per això que des de fa més de 15 anys Web Metgessa Acreditada (WMA) -programa de qualitat dirigit a pàgines web amb informació sanitària- certifica mitjançant un procés de revisió que les webs que s'adhereixen voluntàriament a aquest programa compleixen un conjunt de requisits de qualitat, creant una comunitat virtual de confiança en Internet tant per als usuaris en general com per als professionals de la salut.

Trobareu informació mèdica certificada de més de 400 webs acreditades en el nostre índex de webs mèdics.