Pediatria dels Pirineus, una experiència innovadora a l'Alt Urgell amb segell WMA

La presència de nuclis rurals de difícil accés, la llunyania respecte als grans nuclis urbans, una baixa densitat de població i un cert dèficit de pediatres a la zona són les característiques de l'Alt Urgell. Per això, el Servei Català de la Salut va proposar crear una cooperativa d'aquests especialistes al Pirineu que ha donat lloc a Pediatria dels Pirineus, una iniciativa innovadora que forma part de l'Observatori d'Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS), que va arrencar fa 8 anys a l'Alt Urgell i que ara s'amplia a d'altres comarques.

Pediatria dels Pirineus és un projecte que neix amb l'objectiu de garantir la qualitat i la sostenibilitat de l'atenció pediàtrica i maternoinfantil en una zona del país on tradicionalment ha estat difícil la cobertura, tant per la manca de professionals especialistes en pediatria com per la situació geogràfica de la zona. El servei s'ubica a diferents comarques del Pirineu i genera un nou model d'atenció pediàtrica que inclou l'assistència a diferents CAP i consultoris locals de zones rurals i l'assistència hospitalària pediàtrica a la Fundació Sant Hospital (FSH) de la Seu d'Urgell i a l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp. Gràcies a iniciatives com aquesta, s'aproxima l'atenció primària i hospitalària als infants de les zones rurals.

Pediatria dels Pirineus forma part de la xarxa de salut pública i s'ha convertit en un referent pel seu compromís amb el desenvolupament de les societats de muntanya i per la seva capacitat per utilitzar les noves tecnologies en la comunicació i la difusió de coneixement. Optimitzant recursos via Twitter, atenent consultes telemàtiques o responent a través del seu web, els pediatres dels Pirineus utilitzen aquests recursos en la comunicació constant entre els professionals i els ciutadans. És per això que tenint en compte aquests nous canals de comunicació i difusió de la informació, Pediatria dels Pirineus ha volgut acreditar els continguts del seu web a través del programa d'acreditació Web Mèdic Acreditat (WMA).

Per a més informació: https://www.pediatriadelspirineus.org


Web Mèdic Acreditat estrena plataforma digital de gestió

El nou aplicatiu millora l'experiència del client a l’hora de fer gestions administratives

Web Mèdic Acreditat (WMA) està d’enhorabona. I és que fa pocs dies que el programa d'acreditació de webs mèdics del Col·legi de Metges de Barcelona ha estrenat nova plataforma de gestió del client que millora l'eficiència dels processos administratius agilitzant tots els tràmits, proporcionant més usabilitat, més seguretat i més agilitat. Amb aquesta nova plataforma de gestió, els clients poden beneficiar-se, entre d’altres, dels següents beneficis:

  • Visualització de l'estat d'acreditació del vostre expedient per saber en quin punt es troba.
  • Descàrrega del segell WMA en codi HTML.
  • Possibilitat d'adjuntar comprovants de pagament.
  • Consultar gestions administratives com són factures, a més de revisar i modificar, en cas que sigui necessari, les vostres dades personals.

Barcelona acull un congrés sobre el nou model assistencial centrat en el pacient

Barcelona ha acollit aquest mes de setembre el congrés XPatient Barcelona Congress, amb la finalitat d'afavorir la transició cap a un nou model assistencial centrat en el pacient, a partir d'iniciatives i de bones pràctiques destinades a millorar la qualitat i l'eficàcia de l'atenció sanitària.

El congrés, organitzat conjuntament pel centre tecnològic Eurecat, l'Hospital Clínic, la Fundació TicSalut i per professionals de la comunitat de pràctica XPA-Experiència del pacient, té com a objectiu posar en valor l'experiència del pacient com a palanca de canvi per millorar la manera de prestar els serveis sanitaris.

L'esdeveniment es dirigeix a pacients, cuidadors i familiars, associacions de pacients i entitats del tercer sector dedicades a l'atenció del pacient, entitats de recerca aplicada al sector assistencial, administracions públiques i entitats privades amb capacitat de decisió sobre l'adopció de noves solucions i pràctiques que millorin la qualitat assistencial del pacient i empreses de serveis i empreses de tecnologies amb solucions per a la millora de la qualitat assistencial.

El XPatient Barcelona Congress va presentar els avançaments duts a terme durant l'últim any per part la Comunitat de pràctica XPatient Barcelona, integrada per professionals de l’Hospital Clínic, l’Hospital de Sant Joan de Déu, el Consorci Hospitalari de Vic, la Universitat de Vic, l’Hospital Arnau de Vilanova, ISGlobal, AQuAS, TicSalut i el centre tecnològic Eurecat, que promouen activitats per compartir coneixements i habilitats relacionades amb l'experiència del pacient.

En conjunt, el programa va tractar sobre experiències entorn la cocreació amb pacients i sobre procediments participatius on l'usuari és l'actor principal, l'estat de l'art i tendències en l'avaluació de l'experiència del pacient i experiències entorn l'apoderament del pacient i del cuidador.


Retiren 14 continguts que promovien l'anorèxia a la xarxa

Les plataformes d'internet donen resposta a una denúncia del CAC del juliol

Les empreses proveïdores de serveis a internet Facebook, Google i Tumblr han retirat 14 continguts, perfils en xarxes socials i blogs, que van ser denunciats el mes de juliol passat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), entitat reguladora audiovisual catalana, perquè promovien l'anorèxia i la bulímia. Aleshores el CAC va demanar a quatre proveïdors de serveis d'internet que retiressin 16 continguts perquè promovien aquest tipus de trastorns alimentaris, deu perfils de xarxes socials i sis blogs.

El Consell de l'Audiovisual ha reclamat una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts que hi ha a internet contraris a la llei després de comprovar que l'intercanvi de continguts de risc amb relació a l'anorèxia i la bulímia es desenvolupa, també, en l'àmbit de les xarxes privades.

L'actuació del CAC, que va iniciar-se arran de les queixes presentades per l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB), va anar acompanyada d'una petició perquè la regulació catalana es torni més estricta per garantir la retirada de continguts de les xarxes que siguin contraris a la llei.

Des de Web Mèdic Acreditat creiem fermament en la necessitat de donar seguretat als continguts digitals que es troben mitjançant el nostre segell de confiança i qualitat WMA. Si disposes d’un web i el vols acreditar, pots fer-ho aquí.


Acord de col·laboració entre el Col·legi de Metges de Barcelona i TicSalut per acreditar els continguts d’AppSalut

El present mes de juny s’ha signat un acord de col·laboració entre el Col·legi de Metges de Barcelona i TicSalut, organisme del Departament de Salut que treballa per impulsar el desenvolupament i la utilització de les TIC i el treball en xarxa, a través del qual el servei d’acreditació de continguts sanitaris del Col·legi, Web Mèdic Acreditat, serà l’encarregat d’avaluar i acreditar els continguts mèdics del portal AppSalut

El portal AppSalut és un aparador d’aplicacions del sector salut i de benestar social que té com a finalitat garantir que la ciutadania tingui cura de la seva salut i en sigui corresponsable. Totes les aplicacions que apareixen en aquest aparador han superat un procés d’acreditació de qualitat que estableix un entorn segur i de confiança per usar aquesta tecnologia. Totes les aplicacions estan disponibles de manera gratuïta, tant per dispositius iOS com Android.

WMA és el programa d’acreditació de qualitat de webs mèdics del Col·legi. Funciona des de fa més de 15 anys amb l’objectiu d’oferir continguts sanitaris de confiança i qualitat a Internet. Els usuaris poden identificar els webs acreditats gràcies al segell de certificació WMA, que han de mostrar en la seva pàgina principal. El sistema d’acreditació es basa en els principis de bona pràctica adherits al Codi de Deontologia del Col·legi.


WMA a Healthio 2017

Aquest mes de maig es va celebrar la 1a fira Healthio d'innovació sanitària a Barcelona, nascuda amb vocació d’arribar a ser una plataforma d'intercanvi de coneixement i experiències pilot i comercials que arribin a totes les persones relacionades amb l’àmbit de la salut, des dels mateixos usuaris fins a metges, passant per infermeres o emprenedors, amb el objectiu de fomentar l'apoderament del pacient.

Des de web mèdic acreditat vam tenir la oportunitat de poder participar de diverses maneres;

  • Presencialment al nostre estand donant informació directament sobre el nostre programa d’acreditació de webs mèdiques.
  • Fent pedagogia de la necessitat d’acreditació de la informació mèdica a les xerrades àgores.
  • Participant en una de les taules debat 'La informació sanitària ha d’anar acreditada?' de la jornada de la secció d’e-salut, ja que aquesta edició es va incloure dins del programa de la fira #Healthio.

Fins l’any vinent!


Els metges portaran davant la fiscalia 90 webs de pseudoteràpies perilloses

El document es remetrà també al Defensor del Poble i als ministeris de Sanitat i d'Educació

Amb l'objectiu de lluitar contra les pseudociències, les pseudoteràpies i l'intrusisme, l'Organització Mèdica Col·legial (OMC) traslladarà de forma imminent a la Fiscalia General de l'Estat una relació documentada del voltant de 90 pàgines web que publiciten pseudoteràpies perilloses per a la salut dels ciutadans per tal que s'iniciï una investigació que porti a tancar-les. Tant els metges com els mateixos pacients fa temps que lluiten contra la proliferació de teràpies o medicaments «miraculosos» que curen determinades malalties, especialment el càncer, que no només constitueixen un frau sinó que moltes vegades poden posar en perill la vida dels afectats, com és el cas de la destapada estafa de fa pocs dies a Palma, en què hi ha implicats dos catedràtics de la Universitat de les Illes Balears que van ser detinguts per vendre com a remei contra el càncer un fàrmac sense homologar pel qual haurien ingressat uns 600.000 euros a través d'una fundació sense ànim de lucre.

Per tal de que no passin aquests fraus, des de Web Mèdic Acreditat creiem fermament en la necessitat de donar seguretat als pacients mitjançant el nostre segell de confiança i qualitat WMA. Si disposes d'un web i el vols acreditar, pots fer-ho aquí.


Són les Apps de salut el futur del sistema sanitari?

Amb l'objectiu d'avaluar la introducció d'aplicacions per a mòbils com un element més en els sistemes de salut, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha engegat aquest mes de març un nou projecte de recerca que inclou una prova pilot amb 250 pacients i compta amb la implicació de professionals de cinc institucions sanitàries de l'Estat, entre elles el Col·legi de Metges de Barcelona amb la seva secció d’e-salut. La recerca, que porta per títol “mSalud: reptes i oportunitats per als sistemes de salut” , analitza també l'efectivitat de les aplicacions com a element de reforç de les polítiques de salut.

Per la seva banda, els impulsors del projecte veuen en les aplicacions mòbils “una oportunitat per incrementar la qualitat de vida, millorar l'estat de la salut i augmentar la qualitat assistencial” i, alhora, garantir la sostenibilitat, l'equitat i l'accessibilitat dels sistemes de salut. Així, el director d’Open Evidence (una empresa derivada (spin-off) de la UOC) i coordinador de la investigació i professor del Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, Francisco Lupiáñez, ha remarcat que l'anàlisi té també múltiples paràmetres a tenir en compte: “No és solament una aplicació tecnològica, sinó una innovació que afecta a la pràctica assistencial i a com es relacionen tots els actors del sistema”.

Per Lupiáñez, una altra qüestió rellevant que també aborda la recerca és la de la confiança, basada en la seguretat del pacient, la qualitat assistencial, l'equació cost-efectivitat i l'accessibilitat al sistema. En aquest sentit és important saber com podem distingir aquelles aplicacions que els experts consideren que són eficients i un recurs vàlid, de les altres.

Un senyal de confiança és la presència d'un segell de qualitat de prestigi a les pàgines web de les xarxes socials, que es concedeix únicament quan es compleixen una sèrie de requisits i que avalen un nivell mínim de qualitat i són molt valuoses per establir la confiabilitat i ètica de les webs amb informació sanitària. Web Mèdic Acreditat (WMA) és un programa de qualitat dirigit a pàgines web amb informació sanitària, que certifica mitjançant un procés de revisió, que les webs que s'adhereixen voluntàriament a aquest programa compleixen un conjunt de requisits de qualitat, creant una comunitat virtual de confiança en Internet tant per als usuaris en general com per als professionals de la salut.

Recordeu que si voleu cercar continguts sanitaris acreditats per l’equip WMA ho podeu fer aquí.


Entrevista al Dr. Marcos Fernández, gerent d'EGOM

Entrevistem al Dr. Marcos Fernández, gerent d'EGOM Equipo médico de ginecología y Obstetricia sobre el nostre programa d'acreditació de qualitat de webs mèdiques

Quina importància té per a la teva institució / entitat / tu mateix la presència a internet?
Per a nosaltres tenir presència a internet té una importància altíssima. Fa anys que apostem per la nostra presència a la xarxa, no només per donar visibilitat als nostres serveis, sinó també per complementar-los. Ens permet estar en contacte amb les nostres pacients, atendre les seves demandes i sobretot exercir una escolta activa que ens permet millorar el nostre servei. Nosaltres entenem el nostre web com una prolongació de les nostres consultes, ja que hi ha ocasions en què la pacient pot deixar-se dubtes sense resoldre i pot fer-ho mitjançant el nostre web.

Quin va ser el motiu pel qual vas demanar el segell de WMA?
Teníem la necessitat d'oferir als nostres pacients la màxima qualitat en els nostres continguts i per a això gens millor que acudir a un organisme que pogués avaluar i acreditar la qualitat del nostre web.

Quins beneficis ha representat per a la teva web i / o negoci el tenir aquest segell?
El benefici més important és la tranquil·litat i confiança que tenen les nostres usuàries al llegir el nostre contingut o a l'hora de fer-nos consultes. Saben que és informació mèdica elaborada i avalada per metges, i això a dia d'avui i coneixent les informacions que circulen per la xarxa és el més important.

Recomanaries el segell de WMA?
Sens dubte. La professió mèdica ha d'estar sempre acompanyada d'un compromís ètic en qualsevol de les accions que dugui a terme, i si una d'aquestes accions és la de comunicar ha d'estar avalada de professionalitat i rigor.

Si com el Dr. Marc també vols acreditar la teva web pots fer-ho aquí