Entrevista al Dr. Marcos Fernández, gerent d'EGOM

Entrevistem al Dr. Marcos Fernández, gerent d'EGOM Equipo médico de ginecología y Obstetricia sobre el nostre programa d'acreditació de qualitat de webs mèdiques

Quina importància té per a la teva institució / entitat / tu mateix la presència a internet?
Per a nosaltres tenir presència a internet té una importància altíssima. Fa anys que apostem per la nostra presència a la xarxa, no només per donar visibilitat als nostres serveis, sinó també per complementar-los. Ens permet estar en contacte amb les nostres pacients, atendre les seves demandes i sobretot exercir una escolta activa que ens permet millorar el nostre servei. Nosaltres entenem el nostre web com una prolongació de les nostres consultes, ja que hi ha ocasions en què la pacient pot deixar-se dubtes sense resoldre i pot fer-ho mitjançant el nostre web.

Quin va ser el motiu pel qual vas demanar el segell de WMA?
Teníem la necessitat d'oferir als nostres pacients la màxima qualitat en els nostres continguts i per a això gens millor que acudir a un organisme que pogués avaluar i acreditar la qualitat del nostre web.

Quins beneficis ha representat per a la teva web i / o negoci el tenir aquest segell?
El benefici més important és la tranquil·litat i confiança que tenen les nostres usuàries al llegir el nostre contingut o a l'hora de fer-nos consultes. Saben que és informació mèdica elaborada i avalada per metges, i això a dia d'avui i coneixent les informacions que circulen per la xarxa és el més important.

Recomanaries el segell de WMA?
Sens dubte. La professió mèdica ha d'estar sempre acompanyada d'un compromís ètic en qualsevol de les accions que dugui a terme, i si una d'aquestes accions és la de comunicar ha d'estar avalada de professionalitat i rigor.

Si com el Dr. Marc també vols acreditar la teva web pots fer-ho aquí


Apps amb segell oficial

Durant la jornada d'iHealth celebrada ahir a Barcelona, Carme Pratdepàdua, de la Fundació TicSalut, va explicar el sistema d’acreditació d’apps que la Generalitat de Catalunya, mitjançant el portal Appsalut, està posant en marxa.

Aquest sistema qualificarà les apps en funció de la utilitat, dels continguts, de la seguretat que ofereixen en el maneig de les dades de l’usuari, de la fiabilitat i del disseny, entre altres factors, i les sotmetrà a l’examen de metges, psicòlegs i infermeres.

Amb l’objectiu de fixar les variables i els estàndards que permetran oferir un segell d’acreditació als desenvolupadors, proporcionar confiança i fiabilitat als usuaris, i facilitar la feina als professionals sanitaris.

Com ja sabeu el col·legi de metges mitjançant el nostre programa d’acreditació de webs, acumula més de 15 anys d’experiència en l’avaluació i acreditació de continguts mèdics online. Es en aquest sentit que estem participant activament en la prova pilot que actualment s’esta duent a terme.


Big Data i Telemedicina interconnectada

Un projecte d’arquitectura promet avaluar la salut dels seus habitants

L'eHealth o eSalud és defineix com el conjunt de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (Tics) empleades en l'entorn sanitari per millorar l'ús dels recursos i, per tant, l'eficiència del sistema sanitari quant a prevenció, diagnòstic, tractament, seguiment i gestió en general de la salut. El concepte eSalud engloba, entre altres, serveis de telemedicina, aplicacions mòbils, ús de dispositius wearables, anàlisis de dades mèdiques amb tècniques Big Data en salut, sistemes de suport a la decisió clínica, l'Internet de les coses o videojocs de salut; en definitiva, tot tipus de recursos pensats per ajudar tant a pacients com a professionals a millorar la gestió de la nostra salut.

Precisament fa pocs dies es va donar a conèixer un projecte que vincula el Big Data amb la telemedicina interconnectada. Un professor titular d'arquitectura de la Universitat de Kansas, Joe Colistra, ha volgut aplicar tècniques Big Data en un projecte d’arquitectura per millorar la qualitat assistencial i l'atenció al pacient. Així ha estat com Colistra va encarregar als seus alumnes construir una casa en la qual a les parets i als fonaments se li afegís Big Data, sensors, superícies intel·ligents i microxips que avaluessin la salut dels seus habitants. En alguns casos, aquests allotjaments poden comunicar-se amb el metge de capçalera de l'inquilí per alertar dels problemes de salut més alarmants. La idea és usar l'Internet que tenen els nostres objectes i vincular les seves dades.

El Big Data o tecnologia de processament de milions de dades en temps real, juntament amb l’Internet de les coses, aquest fenomen creixent de connexió de tot amb tot mitjançant sensors i que està disparant el volum d'informació disponible, plantegen molts avantatges entre ells econòmics i de benestar social.

Des de Web Mèdic Acreditat us animem a cercar informació mèdica i tecnològica acreditada a l’índex dels nostres webs acreditats


Dra. Jiménez: “Cal assessorar el pacient sobre quins continguts web són fiables i quins no”

El Col·legi de Metges de Barcelona entrevista a la Dra. Beatriz Jiménez, membre del Consell Tècnic de Web Mèdic Acreditat (WMA) i metge de família al CAP Dreta de l’Eixample. Durant l’entrevista explica la relació dels pacients i dels metges amb els webs de contingut sanitari i el paper de WMA per millorar i acreditar la qualitat dels continguts.

Accedir a l’entrevista complerta


Informe EHON Salut Digital sobre l'estat de la informació de salut a Internet

L'Associació d'Investigadors en eSalud (AIES) va organitzar el passat 8 de febrer a la seu de l'Institut Europeu de Salut i Benestar Social (IESBS) a Madrid, la presentació de l'informe EHON (eHealth Focus On) Salut Digital, un document que recull les principals conclusions sobre l'estat actual de la informació sanitària a internet i la orientació que aquesta hauria de prendre en opinió de professionals sanitaris, pacients i periodistes.

L'informe EHON Salut Digital és un interessant punt de partida per col•laborar de forma conjunta entre tots en una informació de salut més objectiva, veraç, contrastada i divulgativa.

Entre les conclusions que es desprenen de l'informe destaca que hauria d'existir una regulació pel que fa al tractament informatiu i una certificació web que verifiqués la informació de qualitat. Aquestes mesures serien molt útils per combatre l'excés d'informació de salut d'escassa qualitat que circula per la xarxa. És per això que des de fa més de 15 anys Web Metgessa Acreditada (WMA) -programa de qualitat dirigit a pàgines web amb informació sanitària- certifica mitjançant un procés de revisió que les webs que s'adhereixen voluntàriament a aquest programa compleixen un conjunt de requisits de qualitat, creant una comunitat virtual de confiança en Internet tant per als usuaris en general com per als professionals de la salut.

Trobareu informació mèdica certificada de més de 400 webs acreditades en el nostre índex de webs mèdics.


Les noves tecnologies a la medicina

L'accessibilitat a Internet mitjançant aparells i dispositius mòbils com els telèfons intel·ligents (smartphones) i les tauletes (tablets) ha empès les empreses del sector tecnològic a produir aplicacions sanitàries pensades per a satisfer les necessitats de ciutadans, pacients i professionals sanitaris

“Hem passat de metge paternalista a metge que apodera el seu pacient.” Això és que el que comentava el passat dia 24 de novembre la doctora Mireia Sans, directora del CAP Comte Borrell i presidenta de la secció de metges de l’e-Salut del Col·legi de Metges de Barcelona, al programa 8 al Dia, amb Josep Cuní de 8 TV, qui va parlar de la realitat de la Salut 2.0 i de com aquestes Apps de salut han de passar un procés d’acreditació que garanteixi la seva qualitat i fiabilitat. La doctora Sans, qui va estar acompanyada del doctor Jordi Serrano, Policy Health Adviser at European Institute for Health i fundador de l’app Universal Doctor Speaker, va donar també algunes claus per identificar continguts fiables relatius a salut a Internet per tal que els professionals, en comptes de dissuadir els pacients de cercar informació, els orientin sobre com fer-ho. Així, va explicar que el Col·legi de Metges de Barcelona ofereix amb el servei Web Mèdic Acreditat un programa d’acreditació que permet als usuaris, mitjançant un segell, identificar aquelles webs mèdiques i aplicacions que publiquen continguts de qualitat.

A l’entrevista la doctora va descriure algunes de les eines de salut digital com Cat@Salut La Meva Salut, un espai digital personal i intransferible de consulta que permet a la ciutadania disposar de la seva informació personal de salut i utilitzar-la d'una forma segura i confidencial, a més de facilitar-li la realització de tràmits electrònics. “És una eina important, que permet tenir informació en un entorn segur i que fa que el pacient es coresponsabilitzi del tractament de les seves malalties i sigui més conscient de sí mateix”, va afirmar.

Les apps en salut poden afavorir una major implicació i coresponsabilitat dels usuaris mitjançant l'autogestió de la salut gràcies a la possibilitat d'accedir i controlar personalment aquest tipus de dades.

Per veure el video, cliqueu aquí


Els ciutadans davant la e-Sanitat (III): la confiança dels ciutadans a Internet i a les Xarxes Socials

Sobre l'ús de les xarxes socials per a temes de salut, l'estudi del ONTSI revela que els ciutadans les utilitzen d'una forma molt més moderada que si parlem d'Internet en general. El 59% dels espanyols utilitza les xarxes socials, però només 1 de cada 5 (22%) acudeix a elles per obtenir informació, sol·licitar atenció o documentar-se sobre qüestions sanitàries. Aquest percentatge s'incrementa fins al 27% quan parlem de població internauta.

Els índexs de confiança encara es redueixen més, ja que només el 14% dels ciutadans confia molt o bastant en la informació que troben a través d'aquests canals, enfront del 65% la confiança del qual és poca o nul·la.

Quant als usos concrets de les xarxes socials, el 31% busca informació general sobre salut, un 26% busca coneixements sobre cura personal i estat de salut, el 21% difon informació sobre salut i el 14% realitza cerques de contactes sobre professionals, clíniques, etcètera.

L'accés a la informació es fa utilitzant majoritàriament els cercadors tradicionals (85%). Les principals cerques realitzades tenen a veure amb consultes sobre nutrició, alimentació i estils de vida saludables (54%); malalties diagnosticades (52%); símptomes (51%) i la cerca de remeis (47%), entre unes altres.

Gairebé la meitat de la població s'ha informat a Internet en l'última setmana o l'últim mes, encara que, en general, s'afirma que les consultes es realitzen de forma conjuntural i estan relacionades amb problemes concrets. Mentre que més de la meitat (52%) considera que entén de manera més o menys adequada la informació que troba, el 35% assegura que no l'entén sempre i un 14% afirma que no l'entén mai.

Un senyal de confiança és la presència d'un segell de qualitat de prestigi a les pàgines web de les xarxes socials, que es concedeix únicament quan es compleixen una sèrie de requisits i que avalen un nivell mínim de qualitat i són molt valuoses per establir la confiabilitat i ètica de les webs amb informació sanitària.

Web Mèdic Acreditat (WMA) és un programa de qualitat dirigit a pàgines web amb informació sanitària, que certifica mitjançant un procés de revisió, que les webs que s'adhereixen voluntàriament a aquest programa compleixen un conjunt de requisits de qualitat, creant una comunitat virtual de confiança en Internet tant per als usuaris en general com per als professionals de la salut.

Des de WMA us animem a seguir llegint els diferents articles que anirem publicant al llarg dels propers mesos sobre Opiniones y expectativas de los ciutadanos sobre el uso y la aplicación de la tecnología de la información en el ámbito sanitario.


Els ciutadans davant la e-Sanitat (II): El perfil dels internautes que busquen informació sobre la salut a internet

El nou informe sobre ”Opiniones y expectativas de los ciutadanos sobre el uso y la aplicación de la tecnología de la información en el ámbito sanitario”, realitzat per l’Observatorio Nacional de las Telecomunicaciones y de la Sociedad de la Información (ONTSI), del Ministeri d’Industria, Energia i Turisme, reflecteix com són els usuaris que accedeixen a internet per buscar informació sobre temes de salut. Encara que el 88% de la població segueix anant als professionals sanitaris com a primera opció i la més fiable (grau de confiança del 92%) per obtenir informació sobre salut, el 60% utilitza Internet, si bé en aquest cas la seva confiança a la Xarxa descendeix fins al 38%. En relació a la població internauta, recorre a aquesta via principalment la població més jove (80%), amb estudis universitaris (82%) i amb fills menors al seu càrrec (76%).

És per això que amb l'evolució d'internet i amb els ciutadans formats, informats i actius, la qualitat, fiabilitat i rigor dels moltíssims continguts de salut disponibles és indispensable. Es doncs quan es fa necessari comptar amb uns criteris per avaluar la qualitat de la informació que permetin filtrar la fiable i contrastada de la qual no ho és. Un senyal de confiança és la presència d'un segell de qualitat de prestigi a la pàgina, que es concedeix únicament quan es compleixen una sèrie de requisits i que avalen un nivell mínim de qualitat i són molt valuoses per establir la confiabilitat i ètica de les webs amb informació sanitària.

Web Mèdic Acreditat (WMA) és un programa de qualitat dirigit a pàgines web amb informació sanitària, que certifica mitjançant un procés de revisió, que les webs que s'adhereixen voluntàriament a aquest programa compleixen un conjunt de requisits de qualitat, creant una comunitat virtual de confiança en Internet tant per als usuaris en general com per als professionals de la salut.


Els ciutadans davant la e-Sanitat (I): Perfil Tecnològic

Les tecnologies i internet han canviat la relació metge-pacient. Segons l'estudi sobre Opiniones y expectativas de los ciudadanos sobre el uso y la aplicación de la tecnología de la información en el ámbito sanitario més del 60% de la població espanyola utilitza internet per consultar informació sobre salut; un 30% dels pacients busca informació sobre salut abans d'anar a la consulta i gairebé un 46% ho fa també després per confirmar el diagnòstic; a més 1 de cada 5 ho fa a través de les xarxes socials; i un 27% ja utilitza algun dispositiu o aplicació que li permet monitorizar el seu estat de salut.

A més, s’ha pogut definir el perfil socio-sanitari del ciutadà i la seva relació amb les noves tecnologies. El 76% utilitza l’ordinador a casa mentre que el 89% i el 30% fan ús del mòbil i de la tablet respectivament. Un 4% disposen d’aplicatius per la salut.

En aquest estudi es mostra que un terç dels pacients busca informació sobre salut abans d'anar a la consulta i un 45% ho fa també després per confirmar el diagnòstic i tractament. El 26% comparteix aquesta informació amb el seu metge i pel 20% això fa que millori la seva relació amb ell. És més, la majoria de la població considera que els nous canals de comunicació són un factor a tenir en compte en el futur en la relació entre el metge i el pacient i, encara que en l'actualitat solament el 5% els utilitza per comunicar-se amb el seu metge, el 37% declara que li agradaria poder comunicar-se a través del correu electrònic i el 27% utilitzant xarxes socials.

Des de Web Mèdic Acreditat us animem a seguir llegint els diferents articles que anirem publicant sobre l’estudi Opiniones y expectativas de los ciutadanos sobre el uso y la aplicación de la tecnología de la información en el ámbito sanitario.