La prescripció de webs mèdiques des de la consulta d'atenció primària en el congrés de la SEMFYC

Més de 2.500 facultatius es van reunir el mes de maig passat a Barcelona en el 38º Congrés de la Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC) per abordar els principals reptes als quals s'enfronten els metges de capçalera.

Organitzat per la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC), el programa del congrés es va basar en la millora de l'atenció primària per fer front a desafiaments en cronicitat, patologies i competències emergents i l'ús de les TIC en el primer nivell assistencial. Pel que fa a aquest darrer tema, els metges de família Beatriz Jiménez i Daniel Planchuelo van parlar sobre la prescripció dels webs mèdics des de la consulta d’atenció primària. Així, van concloure que els professionals sanitaris han de liderar els recursos d'informació de salut a internet i orientar els pacients per distingir fonts fiables.

Decàleg i segells de qualitat

A manera de guia, es poden oferir als pacients aquest decàleg que explica les regles bàsiques a tenir en compte quan es realitzen cerques sobre salut en xarxa

Amb aquestes normes bàsiques, qualsevol pacient interessat a navegar en xarxa dins del sector sanitari pot tenir una orientació bàsica per diferenciar pàgines web de contingut fiable d'aquelles que no ho són, independentment de la seva edat, nivell d'estudis o familiarització amb l'entorn web. Una altra eina interessant per als pacients són els segells web de qualitat, com el de Web Mèdic Acreditat (WMA), distintiu que acredita que el web sanitari en qüestió ha estat avaluat i considerat apte per a dita distintiva de qualitat.


Boehringer Ingelheim rep la certificació 'Web Mèdic Acreditat' per als seus portals

La companyia aconsegueix l'acreditació del Col.legi de Metges de Barcelona (CoMB) en reconeixement a l'excel·lència i utilitat dels seus webs per a professionals sanitaris i pacients

Boehringer Ingelheim ja té el segell de qualitat de Web Mèdic Acreditat. La compañía farmacéutica obté l’acreditació pels seus 5 portals dedicats a professionals i pacients en reconeixement a l'excel·lència i utilitat de totes les seves webs. El programa d'acreditació té com a objectiu vetllar perquè la informació sanitària que es difon a internet sigui de confiança per als professionals de la salut, metges, pacients i ciutadans.

Els auditors independents del CoMB, que aproven la qualitat i rigurosidad dels continguts, basen l’acreditació en els Principis de Bona Pràctica adherits al codi deontològic del Col·legi que certifica que tota informació que inclouen està acceptada per la comunitat científica i que tenen totes les referències a estudis o publicacions de recerca científica.

A més, WMA impulsa la transparència de les webs acreditades i per això tots els portals certificats han d'identificar als responsables dels continguts i ha d'incloure un responsable mèdic com a col·laborador del portal, que tingui relació amb una professió sanitària i que asseguri la precisió i rigurosidad de la informació tractada.


Detenen una investigadora per estafar pacients amb falsos tractaments medul·lars que publicitava al seu web

La pàgina web d’un suposat centre mèdic, on s’oferia informació molt genèrica de la presumpta teràpia, era el mitjà de difusió i de contacte

La Guàrdia Civil ha detingut dues persones en l'anomenada operació "Summas", acusades d'estafar més d'un milió d'euros a cent persones, quatre de les quals menors d'edat, amb falsos tractaments per a lesions medul·lars. Una de les detingudes és la investigadora Almudena Ramón Cueto, científica reconeguda pels seus treballs publicats a partir de l’any 2000 per retornar la mobilitat a rates paraplègiques.

L'operació policial, iniciada a principis de 2017, va començar davant l'alerta rebuda pels anuncis d'un suposat centre mèdic amb seu a València que publicitava, a través del seu web, una "nova teràpia" per a la recuperació funcional de lesionats medul·lars mitjançant el suposat trasplantament de certes cèl·lules obtingudes de manera autòloga, és a dir, del propi pacient. Segons s’anunciava al web, aquesta teràpia s'aplicava en quatre fases i començava amb el pagament de 4.000 euros per seguir amb abonaments de més de 50.000 euros. Les investigacions van permetre constatar que els tractaments que es realitzaven consistien en massatges i administració de productes homeopàtics i d’altres substàncies líquides que s’estan analitzant.

Amb informes dels serveis sanitaris valencians, de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, d’hospitals de referència de l’Estat i de professionals de la medicina de l'àmbit de les lesions medul·lars, així com d’associacions de lesionats, es va determinar que les perspectives de curació ofertes i difoses pels investigats, així com les seves publicacions en mitjans de comunicació, mancaven d'evidències avalades i del corresponent control de les autoritats sanitàries espanyoles.

La doctora Ramón Cueto, que fa uns anys va ser considerada una de les investigadores més prestigioses de l'àmbit internacional en el camp de la regeneració de lesions medul·lars, ha estat directora científica i metgessa del Centre d'Innovació Mèdica en Regeneració Medul·lar (CIMERM) i directora de la Unitat de Regeneració Neural de l'Institut de Biomedicina de València del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), entre altres destinacions.

Des del servei col·legial de Web Mèdic Acreditat (WMA), recordem i insistim fermament en la necessitat de donar seguretat als ciutadans amb el nostre segell, que valida la qualitat de continguts que es troben a la xarxa.

Font: Agències


El 20% dels celíacs utilitza internet com a font principal d’informació per seguir una dieta sense gluten

Una enquesta de l'Associació de Celíacs de Catalunya alerta del perill que suposen les webs amb contingut fal·laç i confús

El 20% de les persones diagnosticades amb aquesta malaltia utilitza internet com a font principal d’informació per seguir el tractament i la dieta sense gluten. Així ho revela una enquesta de l’Associació de Celíacs de Catalunya i, per aquest motiu, l’associació –que alerta del perill que suposa recórrer únicament a la informació de la xarxa- ha elaborat un seguit de recomanacions per evitar alguns dels riscos que suposa per als pacients el fet de no seguir la dieta estricta i que, segons ha indicat la presidenta de l’entitat, Olga Cuesta, poden produir anèmia, problemes de creixement o infertilitat, entre altres. Per començar, recalquen la necessitat de confiar únicament en els webs que estiguin acreditats (Web Mèdic Acreditat)

També es proposa contrastar informació amb fonts oficials i diferenciar sobretot les experiències personals de les dades provades. En aquest sentit, el gerent del programa Web Mèdic Acreditat del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Berenguer Camps, ha recalcat que internet sempre ha de ser una font ”complementària” pel que fa als temes de salut a l’hora de prendre decisions en aquest àmbit i que cal que ”la informació de referència” sigui sempre la del professional de la salut. Des de l’associació, quan es detecten webs amb contingut no adequat es presenta una denúncia al Síndic de Greuges, mentre que el CoMB també pot obrir expedients als autors que tinguin webs amb contingut no científic si estan col·legiats.

El gerent del programa Web Mèdic Acreditat ha explicat que aquest servei compta amb unes 400 pàgines web acreditades pel col·legi com a fiables, d'abast estatal i alguna internacional, en les quals han comprovat que hi ha darrere un professional mèdic i s'ha analitzat el contingut. Camps ha cridat a desconfiar de "les pàgines webs que banalitzen l'acte mèdic i fan descomptes, com si venguessin mobles", i ha recomanat no prendre decisions sobre la salut només amb Internet, sinó contrastar-la amb professionals mèdics.

L’Associació de celíacs de Catalunya esta acreditada per WMA des del 2009 si tu també vols acreditar el teu web ho pots fer mitjançant aquest formulari.


Està preparat el teu web per al nou Reglament Europeu de Protecció de Dades?

Compte enrere per aplicar el nou RGPD

Per dotar a l'usuari de major control sobre la seva informació personal, fa dos anys es va engegar una nova llei -el Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD)-, amb la finalitat d'establir unes regles comunes en empreses, establertes o no a la Unió Europea, que tractin dades personals de ciutadans europeus

El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) és un dels canvis normatius més importants duts a terme per la Unió Europea. Aquesta legislació, d'obligat compliment a partir del 25 de maig de 2018, atorgarà un major grau de control als ciutadans sobre la seva informació privada al món 2.0, però també imposarà canvis radicals per a les empreses, que han tingut dos anys per adaptar els seus protocols i estructures si no volen ser sancionades. L'objectiu és que els ciutadans puguin decidir com volen que es tractin les seves dades, així com la informació que reben de les empreses, a través sempre d'un consentiment explícit i inequívoc.

La nova regulació comporta canvis significatius tant des del punt de vista dels drets de les persones com de les obligacions de les empreses i entitats que tracten dades de caràcter personal entre les que destaquen:

  • Responsabilitat proactiva del responsable. S'han d'adoptar les mesures necessàries per estar en condicions de complir amb el Reglament en tot moment i poder demostrar-ne el compliment.
  • Noves obligacions en el moment de la recollida de dades. Cal adaptar les clàusules informatives i les polítiques de privacitat de les pàgines web incloent per exemple el termini de conservació, les dades de contacte del Delegat en protecció de dades, si s’escau, o el dret a presentar reclamació a l’autoritat competent. També l’ampliació dels drets dels interessats, com per exemple el dret a la portabilitat.
  • Noves obligacions pels responsables. Informe d’anàlisi de risc dels tractaments de dades que es fan per determinar les mesures a aplicar i com fer-ho, el registre de les activitats de tractament, protocol per a la notificació de les violacions de seguretat a les autoritats competents en 72 hores com a norma general o revisar els contractes d’encarregats de tractament.
  • Nou règim sancionador.

És per això que les empreses i professionals han d'adoptar les mesures necessàries per estar en condicions de complir amb les previsions del nou Reglament. Per a aquells que ho desitgin, dins de la província de Barcelona, el Col·legi pot informar sobre les novetats i les seves implicacions a les consultes mèdiques des del servei de Protecció de Dades de Mediconsulting, facilitant l’adaptació al Reglament, oferint el suport i acompanyament necessari, i analitzant en cada cas les mesures necessàries a implementar.

Consulta’ns sense cap compromís al 935678878 o escriu a natalia.martinez@med.es.


El Col·legi de Metges de Barcelona participa al Women 360º Congress

Més de 250 professionals es reuneixen a l`edició especial sobre Tecnologia i Salut del Women 360º Congress, congrés de salut, benestar i empresa per a la dona directiva i empresària, que es va dur a terme el passat 18 d’abril a l´Auditori Gas Natural Fenosa de Barcelona.

La jornada 'Salut i tecnologia' del Women 360º Congress va comptar amb dues taules rodones formades per reconeguts professionals i experts del sector públic i privat, centrades en la transformació digital de les empreses i a la tecnologia per a l'atenció de les persones.

La presidenta de la Secció de eSalud del Col·legi de Metges de Barcelona, Mireia Sans, promou al seu centre d'atenció primària -on és directora assistencial- nombrosos projectes de transformació digital. "Cal entendre que la transformació digital de com fem les coses és un canvi disruptiu, que requereix temps, dedicació i la participació de professionals i pacients", destaca la doctora Mireia Sans.

Des del vessant assistencial, Sans reconeix que, a part de la major o menor atracció de cada professional per les TIC, es donen dos tipus de reticències, "les referides al manteniment de la confidencialitat i les relacionades amb el temps, perquè la visita no presencial és necessari que disposi d'un temps agendat". En tot cas, també remarca que existeix "una major conscienciació dels professionals sobre les possibilitats pràctiques d'aquestes tecnologies i una implantació progressiva als centres", seguint les línies estratègiques del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el suport especialitzat de la seva Fundació TICSalut.

En aquest marc es desenvolupa l'ambiciós programa de projectes de transformació digital (PTD) del CAP Borrell, gestionat per l’Institut Català de la Salut-Hospital Clínic i que dóna cobertura a 27.000 ciutadans. A part de l'àrea administrativa, en l'assistencial el programa inclou PTD de consultoria en línia, telemedicina, de patologies concretes (EPOC) i d'interoperabilitat amb serveis socials, unes iniciatives que van ser presentades per Sans en el Women 360º Congress, el congrés de salut, benestar i empresa per a la dona.

El PTD centrat a l'àrea administrativa potencia l'atenció no presencial mitjançant l'ús d'email, SMS i telèfon. "Comencem per preguntar al personal quin tràmits podien realitzar-se de forma virtual, i ens hi posem. Avui estan satisfets de poder programar en back office, sense la pressió d'una cua enfront del mostrador i amb un tracte més empàtic amb el pacient".

En l'àmbit assistencial, Sans subratlla que "és clau tenir molt clar quins són els criteris per a la visita presencial i per a l'en línia, fonamentats en el pacte amb el pacient". La eConsulta només s'aplica en pacients crònics i funciona per mitjà de la meva salut (La meva salut), l'espai digital del Servei Català de la Salut per a la consulta personalitzada de la història clínica (diagnòstics, pla de medicació, informes clínics, proves complementàries, etc.).

"Des d'aquest espai s'accedeix a l'opció eConsulta, en la qual el pacient pot enviar un correu al seu professional de referència explicant-li el motiu de la seva consulta. També pot adjuntar documents de proves realitzades en institucions privades. I el metge, dins d'un temps, li respon a través de la història clínica, a la qual pot incorporar aquesta informació addicional si la considera rellevant". A aquesta opció de eConsulta, amb totes les garanties de confidencialitat, s'han inscrit 1.100 usuaris del CAP Borrell. Dels resultats preliminars d'aquest PTD, Sans destaca que "els metges més actius en consulta en línia tenen menys visites presencials".

La jornada va comptar amb la col·laboració de Gas Natural Fenosa, la Fundació TicSalut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el Col·legi de Metges de Barcelona, el Institut Català dels Donis de la Generalitat de Catalunya, els ODS de les Nacions Unides; així com d'HP, Gynea Laboratoris, Kern Pharma, i Vitae Natural Nutrition.


El CIS alerta sobre una preocupant desinformació en pseudo-teràpies

L'ús i consum de tractaments i pràctiques pseudocientífiques està cada vegada més estès entre la societat espanyola. L'últim baròmetre del CIS de febrer incloïa una sèrie de preguntes sobre la salut dels espanyols, les seves visites al metge i, per primera vegada, una dotzena de qüestions entorn de tècniques i productes com l'homeopatia i el reiki. Les respostes dels enquestats reflecteixen un important desconeixement entre la societat espanyola de la diferència que existeix entre els tractaments mèdics i els falsos remeis.

Segons el baròmetre del CIS, el 18,8 per cent dels espanyols prefereixen l'ús de teràpies alternatives, enfront de la medicina convencional, perquè creuen que aquestes últimes “no funcionen”. En aquest sentit, el 18,4 per cent reconeix haver rebut un tractament alternatiu en un centre amb professionals de la Medicina i la Infermeria. La majoria dels enquestats explica que aquest tipus de teràpies han estat receptades a clíniques amb persones relacionades directament amb aquestes teràpies (40 per cent). Així i tot, el boca a orella segueix sent la pràctica més utilitzada per difondre l'ús d'aquests tractaments. El 63,7 per cent reconeix que s'ha informat a través d'amics i coneguts, enfront del 22,4 i 22,1 per cent que reconeixen haver-se informat per internet i consultes a professionals, respectivament.

El baròmetre de febrer també assenyala que la majoria dels enquestats que coneixien aquests tractaments, i saben en què consisteixen, han utilitzat aquests productes perquè li ajudin a tenir una vida sana i equilibrada (30,8 per cent). Així mateix, el 27,7 per cent manifesta que consumeixen aquestes pràctiques per guarir-se malalties i dolències per les quals la medicina convencional no funcional. Precisament, el 3 per cent assevera que la medicina convencional de vegades és perjudicial per a la seva salut. Per a molts ciutadans la diferència entre ciència i pseudociència no és una frontera sinó una distinció difusa i permeable. Pel que fa a la pregunta 26 de l’estudi, "on s'informa de tractaments i teràpies diverses d'aquest tipus " la resposta més habitual (63,7% de recurrències) és "amics i coneguts". Internet té un 22,5% de respostes. Un 15,6% esmenta llibres i revistes, mentre que un 6,8% diuen que ho han vist a la televisió.

Accés a les dades CIS

Per tal de que no passin aquests fraus, des de Web Mèdic Acreditat creiem fermament en la necessitat de donar seguretat als pacients mitjançant el nostre segell de confiança i qualitat WMA.


El Col·legi de Metges inhabilita un col·legiat durant 5 anys per tractar el càncer amb mètodes no científics

La junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha sancionat amb cinc anys d'inhabilitació per a la professió mèdica un col·legiat que va divulgar i posar en pràctica amb pacients oncològics l'anomenat Mètode Hamer, conegut també com a Nova Medicina Germànica i que promou apostar per teràpies alternatives no demostrades científicament i, en paral·lel, l'abandonament dels tractaments convencionals com la quimioteràpia o la radioteràpia. El metge, amb consultes privades a Barcelona i Castelló on s'anunciava com a metge de família és el segon col·legiat que se sanciona des que el CoMB va posicionar-se a través d'un document contra les pseudociències i les teràpies alternatives el juny passat. La junta de govern del Col·legi de Metges també ha fet un requeriment explícit al col·legiat perquè no torni a practicar ni a difondre en un futur "procediments no validats i sense evidència científica". El metge en qüestió té consulta a les demarcacions de Barcelona i Castelló.

Precisament, aquest mateix professional, el 1995 ja havia estat objecte d'una altra inhabilitació del CoMB per fets pràcticament idèntics, és a dir, aplicar les teories del Mètode Hamer i divulgar-les com a idònies i eficaces. Aleshores, la inhabilitació va ser per un període de dos anys i va comptar amb la ratificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El CoMB alerta als ciutadans del risc que suposen per a la salut les pseudoteràpies sense evidència científica demostrada sobretot si requereixen l'abandonament d'altres tractaments eficaços. Pel Col·legi són pràctiques que van en contra de les normes deontològiques i de bona praxis. Per això demana la col·laboració de professionals, administració i institucions per evitar la realització i la difusió de pràctiques que puguin generar confusió o engany a la ciutadania, pel que fa a la seva salut.

Entre les funcions essencials del Col·legi hi ha la de vetllar per la defensa de l’exercici de la medicina adequat a les bones pràctiques i actuar com a garant de la protecció de la salut dels ciutadans. És per això que també, des del servei col·legial de Web Mèdic Acreditat (WMA) creiem fermament en la necessitat de donar seguretat als ciutadans amb el seu segell que valida la qualitat de continguts digitals que es troben a la xarxa.


A WMA premiem la teva confiança!

Gaudeix ara de descomptes especials per ser client nostre

A WMA volem premiar la confiança i fidelitat que has dipositat en nosaltres durant tot aquest temps. Per això ens esforcem en oferir-te el millor amb avantatges exclusives. Ara, i per tal segueixis gaudint del nostre servei d’acreditació, et podràs beneficiar d’avantatges exclusius com un 20% de descompte addicional en tots aquells webs successius que vulguis acreditar amb el nostre segell.

Fes la teva sol·licitud aquí