WMA estarà present a Healthio, fira de la innovació i salut

El saló Healthio, que tindrà lloc del 16 al 18 d'octubre en el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, presentarà innovacions i aplicacions desenvolupades tant per usuaris com a professionals, empreses i institucions per fomentar l'apoderament del pacient.

El programa d'acreditació de webs mèdics (WMA) del Col·legi de Metges de Barcelona estarà present a l’estand que el Col·legi tindrà al Saló durant tres dies. Tots els qui volgueu assistir-hi, podeu fer-ho gratuïtament fent servir un codi de promoció del CoMB (codi de registre 6F9250B4) que podreu compartir amb els vostres comtactes.

Més informació a Healthio


WMA participa a les Jornades R+D+I TIC Salut i Social 2018 (8a edició)

El Dr. Gustavo Tolchinsky, secretari del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i membre del Consell Tècnic de WMA, ha realitzat una presentació sobre “Web Mèdica Acreditada, la publicitat en Medicina i el seu control en el món 2.0: una experiència del Col·legi de Metges de Barcelona.” On ha presentat les dades dels expedients avaluats durant els últims 4 anys des que WMA va canviar el sistema d'avaluació per parell cecs i reunions trimestrals interdisciplinàries per a la resolució de casos dubtosos. Així mateix, WMA ha presentat un pòster amb el resum d'activitat del programa durant els últims 20 anys.

Això ha succeït els passats dies 27 i 28 de setembre, en el marc de la celebració de les 8enes Jornades R+D+I TIC Salut i Social, enguany amb el títol "Tecnologia i humanisme: Teràpies digitals", organitzades per la Fundació TIC Salut Social al Edifici el Sucre de Vic.

Les jornades s'han centrat en les teràpies digitals amb l'objectiu de potenciar la visibilitat dels agents clau del sector de les TIC aplicades als àmbits de la Salut i del Benestar Social.


WMA i el CoMB publiquen el decàleg “10 recomanacions per a l’ús de webs de salut” adreçat a pacients i ciutadans

Internet és una gran font d'informació on es poden trobar continguts sobre salut que poden ser molt útils per a pacients i ciutadans i que ajuden a ampliar i complementar la informació que es dona a la consulta. Tot i així, la informació sobre salut és molt sensible i si no se saben seleccionar correctament pàgines webs de confiança i fonts fiables, els resultats obtinguts poden generar confusió, idees errònies o esbiaixades, i fins i tot, es poden donar per vàlides informacions falses i enganyoses, o caure en una estafa. És per això que amb la finalitat d’ajudar al ciutadà a navegar de manera segura i responsable per webs amb contingut sanitari, WMA juntament amb el Col·legi de Metges de Barcelona ha publicat un document que segueix els criteris del programa Web Mèdic Acreditat i els seus “Principis de bona Pràctica”, on s’inclouen els aspectes que es tenen en compte perquè una pàgina web de salut aconsegueixi l’acreditació de qualitat de WMA, que assegura la confiança del web.

Per això mateix, el decàleg també té voluntat de ser una eina de divulgació (#WebSanitarideConfiança) a la consulta per què els professionals sanitaris puguin explicar als pacients i els seus acompanyants com navegar a la xarxa a l’hora de cercar informació sobre salut, i ajudar-los a treballar una actitud més critica i responsable per combatre la “infoxicació” sanitària.

Amb aquesta iniciativa, es vol contribuir a construir una societat digital més crítica i madura, i ajudar a tenir ciutadans i pacients ben informats especialment en el que es refereix a la seva salut.

Decàleg “10 recomanacions per l’ús de webs de salut”:

 1. Font d’informació: A Internet podeu trobar continguts sobre salut de gran utilitat que us ajudaran a complementar altres informacions i a orientar-vos.
 2. Actitud crítica: És convenient mantenir una actitud crítica davant la informació sobre salut a Internet per detectar missatges confusos, cures miraculoses, etc.
 3. Identificació de les fonts: Hauríeu de poder identificar el responsable del web, si hi ha algun professional sanitari, les fonts d’informació o si els continguts estan actualitzats.
 4. Consulta professional: Davant de qualsevol dubte sobre la informació obtinguda a Internet i abans de prendre decisions, consulteu un professional sanitari.
 5. Vigilància: Desconfieu de productes infal·libles, cures miraculoses, remeis secrets, etc., així com de promocions i rebaixes per obtenir tractaments.
 6. Ús de dades personals: Abans de facilitar a través d’Internet informació personal i, especialment, sobre la vostra salut, heu de conèixer i comprendre quin ús se’n farà.
 7. Precaució amb els xats: Valoreu els termes d’ús i clàusules legals abans de fer servir el correu electrònic que ofereixen alguns webs o de participar en xats i fòrums.
 8. Pagaments segurs: Assegureu-vos que les transaccions són segures abans de fer qualsevol pagament. El navegador ha de mostrar un cadenat verd tancat.
 9. Compra de medicaments: Recordeu que està totalment prohibit vendre medicaments que requereixen recepta mèdica per Internet. No n’adquiriu.
 10. Notificació dels fraus: Si detecteu un frau a un web o n’heu estat víctimes, notifiqueu-ho a les autoritats sanitàries o organitzacions de consumidors.

La prescripció de webs mèdiques des de la consulta d'atenció primària en el congrés de la SEMFYC

Més de 2.500 facultatius es van reunir el mes de maig passat a Barcelona en el 38º Congrés de la Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC) per abordar els principals reptes als quals s'enfronten els metges de capçalera.

Organitzat per la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC), el programa del congrés es va basar en la millora de l'atenció primària per fer front a desafiaments en cronicitat, patologies i competències emergents i l'ús de les TIC en el primer nivell assistencial. Pel que fa a aquest darrer tema, els metges de família Beatriz Jiménez i Daniel Planchuelo van parlar sobre la prescripció dels webs mèdics des de la consulta d’atenció primària. Així, van concloure que els professionals sanitaris han de liderar els recursos d'informació de salut a internet i orientar els pacients per distingir fonts fiables.

Decàleg i segells de qualitat

A manera de guia, es poden oferir als pacients aquest decàleg que explica les regles bàsiques a tenir en compte quan es realitzen cerques sobre salut en xarxa

Amb aquestes normes bàsiques, qualsevol pacient interessat a navegar en xarxa dins del sector sanitari pot tenir una orientació bàsica per diferenciar pàgines web de contingut fiable d'aquelles que no ho són, independentment de la seva edat, nivell d'estudis o familiarització amb l'entorn web. Una altra eina interessant per als pacients són els segells web de qualitat, com el de Web Mèdic Acreditat (WMA), distintiu que acredita que el web sanitari en qüestió ha estat avaluat i considerat apte per a dita distintiva de qualitat.


Boehringer Ingelheim rep la certificació 'Web Mèdic Acreditat' per als seus portals

La companyia aconsegueix l'acreditació del Col.legi de Metges de Barcelona (CoMB) en reconeixement a l'excel·lència i utilitat dels seus webs per a professionals sanitaris i pacients

Boehringer Ingelheim ja té el segell de qualitat de Web Mèdic Acreditat. La compañía farmacéutica obté l’acreditació pels seus 5 portals dedicats a professionals i pacients en reconeixement a l'excel·lència i utilitat de totes les seves webs. El programa d'acreditació té com a objectiu vetllar perquè la informació sanitària que es difon a internet sigui de confiança per als professionals de la salut, metges, pacients i ciutadans.

Els auditors independents del CoMB, que aproven la qualitat i rigurosidad dels continguts, basen l’acreditació en els Principis de Bona Pràctica adherits al codi deontològic del Col·legi que certifica que tota informació que inclouen està acceptada per la comunitat científica i que tenen totes les referències a estudis o publicacions de recerca científica.

A més, WMA impulsa la transparència de les webs acreditades i per això tots els portals certificats han d'identificar als responsables dels continguts i ha d'incloure un responsable mèdic com a col·laborador del portal, que tingui relació amb una professió sanitària i que asseguri la precisió i rigurosidad de la informació tractada.


Detenen una investigadora per estafar pacients amb falsos tractaments medul·lars que publicitava al seu web

La pàgina web d’un suposat centre mèdic, on s’oferia informació molt genèrica de la presumpta teràpia, era el mitjà de difusió i de contacte

La Guàrdia Civil ha detingut dues persones en l'anomenada operació "Summas", acusades d'estafar més d'un milió d'euros a cent persones, quatre de les quals menors d'edat, amb falsos tractaments per a lesions medul·lars. Una de les detingudes és la investigadora Almudena Ramón Cueto, científica reconeguda pels seus treballs publicats a partir de l’any 2000 per retornar la mobilitat a rates paraplègiques.

L'operació policial, iniciada a principis de 2017, va començar davant l'alerta rebuda pels anuncis d'un suposat centre mèdic amb seu a València que publicitava, a través del seu web, una "nova teràpia" per a la recuperació funcional de lesionats medul·lars mitjançant el suposat trasplantament de certes cèl·lules obtingudes de manera autòloga, és a dir, del propi pacient. Segons s’anunciava al web, aquesta teràpia s'aplicava en quatre fases i començava amb el pagament de 4.000 euros per seguir amb abonaments de més de 50.000 euros. Les investigacions van permetre constatar que els tractaments que es realitzaven consistien en massatges i administració de productes homeopàtics i d’altres substàncies líquides que s’estan analitzant.

Amb informes dels serveis sanitaris valencians, de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, d’hospitals de referència de l’Estat i de professionals de la medicina de l'àmbit de les lesions medul·lars, així com d’associacions de lesionats, es va determinar que les perspectives de curació ofertes i difoses pels investigats, així com les seves publicacions en mitjans de comunicació, mancaven d'evidències avalades i del corresponent control de les autoritats sanitàries espanyoles.

La doctora Ramón Cueto, que fa uns anys va ser considerada una de les investigadores més prestigioses de l'àmbit internacional en el camp de la regeneració de lesions medul·lars, ha estat directora científica i metgessa del Centre d'Innovació Mèdica en Regeneració Medul·lar (CIMERM) i directora de la Unitat de Regeneració Neural de l'Institut de Biomedicina de València del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), entre altres destinacions.

Des del servei col·legial de Web Mèdic Acreditat (WMA), recordem i insistim fermament en la necessitat de donar seguretat als ciutadans amb el nostre segell, que valida la qualitat de continguts que es troben a la xarxa.

Font: Agències


El 20% dels celíacs utilitza internet com a font principal d’informació per seguir una dieta sense gluten

Una enquesta de l'Associació de Celíacs de Catalunya alerta del perill que suposen les webs amb contingut fal·laç i confús

El 20% de les persones diagnosticades amb aquesta malaltia utilitza internet com a font principal d’informació per seguir el tractament i la dieta sense gluten. Així ho revela una enquesta de l’Associació de Celíacs de Catalunya i, per aquest motiu, l’associació –que alerta del perill que suposa recórrer únicament a la informació de la xarxa- ha elaborat un seguit de recomanacions per evitar alguns dels riscos que suposa per als pacients el fet de no seguir la dieta estricta i que, segons ha indicat la presidenta de l’entitat, Olga Cuesta, poden produir anèmia, problemes de creixement o infertilitat, entre altres. Per començar, recalquen la necessitat de confiar únicament en els webs que estiguin acreditats (Web Mèdic Acreditat)

També es proposa contrastar informació amb fonts oficials i diferenciar sobretot les experiències personals de les dades provades. En aquest sentit, el gerent del programa Web Mèdic Acreditat del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Berenguer Camps, ha recalcat que internet sempre ha de ser una font ”complementària” pel que fa als temes de salut a l’hora de prendre decisions en aquest àmbit i que cal que ”la informació de referència” sigui sempre la del professional de la salut. Des de l’associació, quan es detecten webs amb contingut no adequat es presenta una denúncia al Síndic de Greuges, mentre que el CoMB també pot obrir expedients als autors que tinguin webs amb contingut no científic si estan col·legiats.

El gerent del programa Web Mèdic Acreditat ha explicat que aquest servei compta amb unes 400 pàgines web acreditades pel col·legi com a fiables, d'abast estatal i alguna internacional, en les quals han comprovat que hi ha darrere un professional mèdic i s'ha analitzat el contingut. Camps ha cridat a desconfiar de "les pàgines webs que banalitzen l'acte mèdic i fan descomptes, com si venguessin mobles", i ha recomanat no prendre decisions sobre la salut només amb Internet, sinó contrastar-la amb professionals mèdics.

L’Associació de celíacs de Catalunya esta acreditada per WMA des del 2009 si tu també vols acreditar el teu web ho pots fer mitjançant aquest formulari.


Està preparat el teu web per al nou Reglament Europeu de Protecció de Dades?

Compte enrere per aplicar el nou RGPD

Per dotar a l'usuari de major control sobre la seva informació personal, fa dos anys es va engegar una nova llei -el Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD)-, amb la finalitat d'establir unes regles comunes en empreses, establertes o no a la Unió Europea, que tractin dades personals de ciutadans europeus

El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) és un dels canvis normatius més importants duts a terme per la Unió Europea. Aquesta legislació, d'obligat compliment a partir del 25 de maig de 2018, atorgarà un major grau de control als ciutadans sobre la seva informació privada al món 2.0, però també imposarà canvis radicals per a les empreses, que han tingut dos anys per adaptar els seus protocols i estructures si no volen ser sancionades. L'objectiu és que els ciutadans puguin decidir com volen que es tractin les seves dades, així com la informació que reben de les empreses, a través sempre d'un consentiment explícit i inequívoc.

La nova regulació comporta canvis significatius tant des del punt de vista dels drets de les persones com de les obligacions de les empreses i entitats que tracten dades de caràcter personal entre les que destaquen:

 • Responsabilitat proactiva del responsable. S'han d'adoptar les mesures necessàries per estar en condicions de complir amb el Reglament en tot moment i poder demostrar-ne el compliment.
 • Noves obligacions en el moment de la recollida de dades. Cal adaptar les clàusules informatives i les polítiques de privacitat de les pàgines web incloent per exemple el termini de conservació, les dades de contacte del Delegat en protecció de dades, si s’escau, o el dret a presentar reclamació a l’autoritat competent. També l’ampliació dels drets dels interessats, com per exemple el dret a la portabilitat.
 • Noves obligacions pels responsables. Informe d’anàlisi de risc dels tractaments de dades que es fan per determinar les mesures a aplicar i com fer-ho, el registre de les activitats de tractament, protocol per a la notificació de les violacions de seguretat a les autoritats competents en 72 hores com a norma general o revisar els contractes d’encarregats de tractament.
 • Nou règim sancionador.

És per això que les empreses i professionals han d'adoptar les mesures necessàries per estar en condicions de complir amb les previsions del nou Reglament. Per a aquells que ho desitgin, dins de la província de Barcelona, el Col·legi pot informar sobre les novetats i les seves implicacions a les consultes mèdiques des del servei de Protecció de Dades de Mediconsulting, facilitant l’adaptació al Reglament, oferint el suport i acompanyament necessari, i analitzant en cada cas les mesures necessàries a implementar.

Consulta’ns sense cap compromís al 935678878 o escriu a natalia.martinez@med.es.


El Col·legi de Metges de Barcelona participa al Women 360º Congress

Més de 250 professionals es reuneixen a l`edició especial sobre Tecnologia i Salut del Women 360º Congress, congrés de salut, benestar i empresa per a la dona directiva i empresària, que es va dur a terme el passat 18 d’abril a l´Auditori Gas Natural Fenosa de Barcelona.

La jornada 'Salut i tecnologia' del Women 360º Congress va comptar amb dues taules rodones formades per reconeguts professionals i experts del sector públic i privat, centrades en la transformació digital de les empreses i a la tecnologia per a l'atenció de les persones.

La presidenta de la Secció de eSalud del Col·legi de Metges de Barcelona, Mireia Sans, promou al seu centre d'atenció primària -on és directora assistencial- nombrosos projectes de transformació digital. "Cal entendre que la transformació digital de com fem les coses és un canvi disruptiu, que requereix temps, dedicació i la participació de professionals i pacients", destaca la doctora Mireia Sans.

Des del vessant assistencial, Sans reconeix que, a part de la major o menor atracció de cada professional per les TIC, es donen dos tipus de reticències, "les referides al manteniment de la confidencialitat i les relacionades amb el temps, perquè la visita no presencial és necessari que disposi d'un temps agendat". En tot cas, també remarca que existeix "una major conscienciació dels professionals sobre les possibilitats pràctiques d'aquestes tecnologies i una implantació progressiva als centres", seguint les línies estratègiques del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el suport especialitzat de la seva Fundació TICSalut.

En aquest marc es desenvolupa l'ambiciós programa de projectes de transformació digital (PTD) del CAP Borrell, gestionat per l’Institut Català de la Salut-Hospital Clínic i que dóna cobertura a 27.000 ciutadans. A part de l'àrea administrativa, en l'assistencial el programa inclou PTD de consultoria en línia, telemedicina, de patologies concretes (EPOC) i d'interoperabilitat amb serveis socials, unes iniciatives que van ser presentades per Sans en el Women 360º Congress, el congrés de salut, benestar i empresa per a la dona.

El PTD centrat a l'àrea administrativa potencia l'atenció no presencial mitjançant l'ús d'email, SMS i telèfon. "Comencem per preguntar al personal quin tràmits podien realitzar-se de forma virtual, i ens hi posem. Avui estan satisfets de poder programar en back office, sense la pressió d'una cua enfront del mostrador i amb un tracte més empàtic amb el pacient".

En l'àmbit assistencial, Sans subratlla que "és clau tenir molt clar quins són els criteris per a la visita presencial i per a l'en línia, fonamentats en el pacte amb el pacient". La eConsulta només s'aplica en pacients crònics i funciona per mitjà de la meva salut (La meva salut), l'espai digital del Servei Català de la Salut per a la consulta personalitzada de la història clínica (diagnòstics, pla de medicació, informes clínics, proves complementàries, etc.).

"Des d'aquest espai s'accedeix a l'opció eConsulta, en la qual el pacient pot enviar un correu al seu professional de referència explicant-li el motiu de la seva consulta. També pot adjuntar documents de proves realitzades en institucions privades. I el metge, dins d'un temps, li respon a través de la història clínica, a la qual pot incorporar aquesta informació addicional si la considera rellevant". A aquesta opció de eConsulta, amb totes les garanties de confidencialitat, s'han inscrit 1.100 usuaris del CAP Borrell. Dels resultats preliminars d'aquest PTD, Sans destaca que "els metges més actius en consulta en línia tenen menys visites presencials".

La jornada va comptar amb la col·laboració de Gas Natural Fenosa, la Fundació TicSalut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el Col·legi de Metges de Barcelona, el Institut Català dels Donis de la Generalitat de Catalunya, els ODS de les Nacions Unides; així com d'HP, Gynea Laboratoris, Kern Pharma, i Vitae Natural Nutrition.