L'ús i consum de tractaments i pràctiques pseudocientífiques està cada vegada més estès entre la societat espanyola. L'últim baròmetre del CIS de febrer incloïa una sèrie de preguntes sobre la salut dels espanyols, les seves visites al metge i, per primera vegada, una dotzena de qüestions entorn de tècniques i productes com l'homeopatia i el reiki. Les respostes dels enquestats reflecteixen un important desconeixement entre la societat espanyola de la diferència que existeix entre els tractaments mèdics i els falsos remeis.

Segons el baròmetre del CIS, el 18,8 per cent dels espanyols prefereixen l'ús de teràpies alternatives, enfront de la medicina convencional, perquè creuen que aquestes últimes “no funcionen”. En aquest sentit, el 18,4 per cent reconeix haver rebut un tractament alternatiu en un centre amb professionals de la Medicina i la Infermeria. La majoria dels enquestats explica que aquest tipus de teràpies han estat receptades a clíniques amb persones relacionades directament amb aquestes teràpies (40 per cent). Així i tot, el boca a orella segueix sent la pràctica més utilitzada per difondre l'ús d'aquests tractaments. El 63,7 per cent reconeix que s'ha informat a través d'amics i coneguts, enfront del 22,4 i 22,1 per cent que reconeixen haver-se informat per internet i consultes a professionals, respectivament.

El baròmetre de febrer també assenyala que la majoria dels enquestats que coneixien aquests tractaments, i saben en què consisteixen, han utilitzat aquests productes perquè li ajudin a tenir una vida sana i equilibrada (30,8 per cent). Així mateix, el 27,7 per cent manifesta que consumeixen aquestes pràctiques per guarir-se malalties i dolències per les quals la medicina convencional no funcional. Precisament, el 3 per cent assevera que la medicina convencional de vegades és perjudicial per a la seva salut. Per a molts ciutadans la diferència entre ciència i pseudociència no és una frontera sinó una distinció difusa i permeable. Pel que fa a la pregunta 26 de l’estudi, "on s'informa de tractaments i teràpies diverses d'aquest tipus " la resposta més habitual (63,7% de recurrències) és "amics i coneguts". Internet té un 22,5% de respostes. Un 15,6% esmenta llibres i revistes, mentre que un 6,8% diuen que ho han vist a la televisió.

Accés a les dades CIS

Per tal de que no passin aquests fraus, des de Web Mèdic Acreditat creiem fermament en la necessitat de donar seguretat als pacients mitjançant el nostre segell de confiança i qualitat WMA.