Internet és una gran font d'informació on es poden trobar continguts sobre salut que poden ser molt útils per a pacients i ciutadans i que ajuden a ampliar i complementar la informació que es dona a la consulta. Tot i així, la informació sobre salut és molt sensible i si no se saben seleccionar correctament pàgines webs de confiança i fonts fiables, els resultats obtinguts poden generar confusió, idees errònies o esbiaixades, i fins i tot, es poden donar per vàlides informacions falses i enganyoses, o caure en una estafa. És per això que amb la finalitat d’ajudar al ciutadà a navegar de manera segura i responsable per webs amb contingut sanitari, WMA juntament amb el Col·legi de Metges de Barcelona ha publicat un document que segueix els criteris del programa Web Mèdic Acreditat i els seus “Principis de bona Pràctica”, on s’inclouen els aspectes que es tenen en compte perquè una pàgina web de salut aconsegueixi l’acreditació de qualitat de WMA, que assegura la confiança del web.

Per això mateix, el decàleg també té voluntat de ser una eina de divulgació (#WebSanitarideConfiança) a la consulta per què els professionals sanitaris puguin explicar als pacients i els seus acompanyants com navegar a la xarxa a l’hora de cercar informació sobre salut, i ajudar-los a treballar una actitud més critica i responsable per combatre la “infoxicació” sanitària.

Amb aquesta iniciativa, es vol contribuir a construir una societat digital més crítica i madura, i ajudar a tenir ciutadans i pacients ben informats especialment en el que es refereix a la seva salut.

Decàleg “10 recomanacions per l’ús de webs de salut”:

  1. Font d’informació: A Internet podeu trobar continguts sobre salut de gran utilitat que us ajudaran a complementar altres informacions i a orientar-vos.
  2. Actitud crítica: És convenient mantenir una actitud crítica davant la informació sobre salut a Internet per detectar missatges confusos, cures miraculoses, etc.
  3. Identificació de les fonts: Hauríeu de poder identificar el responsable del web, si hi ha algun professional sanitari, les fonts d’informació o si els continguts estan actualitzats.
  4. Consulta professional: Davant de qualsevol dubte sobre la informació obtinguda a Internet i abans de prendre decisions, consulteu un professional sanitari.
  5. Vigilància: Desconfieu de productes infal·libles, cures miraculoses, remeis secrets, etc., així com de promocions i rebaixes per obtenir tractaments.
  6. Ús de dades personals: Abans de facilitar a través d’Internet informació personal i, especialment, sobre la vostra salut, heu de conèixer i comprendre quin ús se’n farà.
  7. Precaució amb els xats: Valoreu els termes d’ús i clàusules legals abans de fer servir el correu electrònic que ofereixen alguns webs o de participar en xats i fòrums.
  8. Pagaments segurs: Assegureu-vos que les transaccions són segures abans de fer qualsevol pagament. El navegador ha de mostrar un cadenat verd tancat.
  9. Compra de medicaments: Recordeu que està totalment prohibit vendre medicaments que requereixen recepta mèdica per Internet. No n’adquiriu.
  10. Notificació dels fraus: Si detecteu un frau a un web o n’heu estat víctimes, notifiqueu-ho a les autoritats sanitàries o organitzacions de consumidors.