La pàgina web d’un suposat centre mèdic, on s’oferia informació molt genèrica de la presumpta teràpia, era el mitjà de difusió i de contacte

La Guàrdia Civil ha detingut dues persones en l'anomenada operació "Summas", acusades d'estafar més d'un milió d'euros a cent persones, quatre de les quals menors d'edat, amb falsos tractaments per a lesions medul·lars. Una de les detingudes és la investigadora Almudena Ramón Cueto, científica reconeguda pels seus treballs publicats a partir de l’any 2000 per retornar la mobilitat a rates paraplègiques.

L'operació policial, iniciada a principis de 2017, va començar davant l'alerta rebuda pels anuncis d'un suposat centre mèdic amb seu a València que publicitava, a través del seu web, una "nova teràpia" per a la recuperació funcional de lesionats medul·lars mitjançant el suposat trasplantament de certes cèl·lules obtingudes de manera autòloga, és a dir, del propi pacient. Segons s’anunciava al web, aquesta teràpia s'aplicava en quatre fases i començava amb el pagament de 4.000 euros per seguir amb abonaments de més de 50.000 euros. Les investigacions van permetre constatar que els tractaments que es realitzaven consistien en massatges i administració de productes homeopàtics i d’altres substàncies líquides que s’estan analitzant.

Amb informes dels serveis sanitaris valencians, de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, d’hospitals de referència de l’Estat i de professionals de la medicina de l'àmbit de les lesions medul·lars, així com d’associacions de lesionats, es va determinar que les perspectives de curació ofertes i difoses pels investigats, així com les seves publicacions en mitjans de comunicació, mancaven d'evidències avalades i del corresponent control de les autoritats sanitàries espanyoles.

La doctora Ramón Cueto, que fa uns anys va ser considerada una de les investigadores més prestigioses de l'àmbit internacional en el camp de la regeneració de lesions medul·lars, ha estat directora científica i metgessa del Centre d'Innovació Mèdica en Regeneració Medul·lar (CIMERM) i directora de la Unitat de Regeneració Neural de l'Institut de Biomedicina de València del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), entre altres destinacions.

Des del servei col·legial de Web Mèdic Acreditat (WMA), recordem i insistim fermament en la necessitat de donar seguretat als ciutadans amb el nostre segell, que valida la qualitat de continguts que es troben a la xarxa.

Font: Agències