Una enquesta de l'Associació de Celíacs de Catalunya alerta del perill que suposen les webs amb contingut fal·laç i confús

El 20% de les persones diagnosticades amb aquesta malaltia utilitza internet com a font principal d’informació per seguir el tractament i la dieta sense gluten. Així ho revela una enquesta de l’Associació de Celíacs de Catalunya i, per aquest motiu, l’associació –que alerta del perill que suposa recórrer únicament a la informació de la xarxa- ha elaborat un seguit de recomanacions per evitar alguns dels riscos que suposa per als pacients el fet de no seguir la dieta estricta i que, segons ha indicat la presidenta de l’entitat, Olga Cuesta, poden produir anèmia, problemes de creixement o infertilitat, entre altres. Per començar, recalquen la necessitat de confiar únicament en els webs que estiguin acreditats (Web Mèdic Acreditat)

També es proposa contrastar informació amb fonts oficials i diferenciar sobretot les experiències personals de les dades provades. En aquest sentit, el gerent del programa Web Mèdic Acreditat del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Berenguer Camps, ha recalcat que internet sempre ha de ser una font ”complementària” pel que fa als temes de salut a l’hora de prendre decisions en aquest àmbit i que cal que ”la informació de referència” sigui sempre la del professional de la salut. Des de l’associació, quan es detecten webs amb contingut no adequat es presenta una denúncia al Síndic de Greuges, mentre que el CoMB també pot obrir expedients als autors que tinguin webs amb contingut no científic si estan col·legiats.

El gerent del programa Web Mèdic Acreditat ha explicat que aquest servei compta amb unes 400 pàgines web acreditades pel col·legi com a fiables, d'abast estatal i alguna internacional, en les quals han comprovat que hi ha darrere un professional mèdic i s'ha analitzat el contingut. Camps ha cridat a desconfiar de "les pàgines webs que banalitzen l'acte mèdic i fan descomptes, com si venguessin mobles", i ha recomanat no prendre decisions sobre la salut només amb Internet, sinó contrastar-la amb professionals mèdics.

L’Associació de celíacs de Catalunya esta acreditada per WMA des del 2009 si tu també vols acreditar el teu web ho pots fer mitjançant aquest formulari.