Cada vegada més utilitzem Internet per respondre qualsevol pregunta que se'ns presenti, també sobre la nostra salut. No obstant això, no tota la informació que trobem és fiable: hem d'assegurar que compta amb elements que certifiquin que darrere del contingut publicat es troba un responsable mèdic.

L'Escola de Salut Pública John Hopkins Bloomerg, una de les universitats de Medicina més prestigioses del món, acaba de publicar un estudi* en el qual posa en relleu les estratègies que segueixen els llocs web antivacunes per intentar assemblar-se als webs de contingut mèdic i convèncer els usuaris com a tals.

Després d'analitzar prop de 500 llocs webs de col·lectius contraris a la vacunació, l'estudi constata que més de dos terços d'aquests webs utilitzen terminologia científica i apel·len a evidències científiques que en realitat no ho són per ajudar a propagar les seves idees. No obstant això, aquestes pàgines contenen "una considerable quantitat de desinformació i pseudociència", segons l'estudi.

Per fer aquesta investigació, presentada a la trobada anual de l'Associació Americana de Salut Pública de Chicago, s'han rastrejat llocs amb contingut sobre les vacunes infantils utilitzant els cercadors (com Google o Bing) per a termes específics (com "perills de la immunització ") i s'han analitzat webs personals, blocs corporatius i llocs web de salut.

Per treure les conclusions s'ha tingut en compte la desinformació sobre les vacunes, la font d'aquesta informació errònia i el tipus de tàctiques de persuasió utilitzades. Atès que queda demostrat que no tots els webs de salut contenen són fiables, el millor és optar per consultar només aquells que disposen de segells que certifiquen la seva qualitat, com Web Mèdic Acreditat.

*Estudi de referència:
Meghan Moran et al. "Why are anti-vaccine messages so persuasive? A content analysis of anti-vaccine websites to inform the development of vaccine promotion strategies". American Public Health Association's Annual Meeting in Chicago (3 de noviembre, 2015)