La junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha sancionat amb cinc anys d'inhabilitació per a la professió mèdica un col·legiat que va divulgar i posar en pràctica amb pacients oncològics l'anomenat Mètode Hamer, conegut també com a Nova Medicina Germànica i que promou apostar per teràpies alternatives no demostrades científicament i, en paral·lel, l'abandonament dels tractaments convencionals com la quimioteràpia o la radioteràpia. El metge, amb consultes privades a Barcelona i Castelló on s'anunciava com a metge de família és el segon col·legiat que se sanciona des que el CoMB va posicionar-se a través d'un document contra les pseudociències i les teràpies alternatives el juny passat. La junta de govern del Col·legi de Metges també ha fet un requeriment explícit al col·legiat perquè no torni a practicar ni a difondre en un futur "procediments no validats i sense evidència científica". El metge en qüestió té consulta a les demarcacions de Barcelona i Castelló.

Precisament, aquest mateix professional, el 1995 ja havia estat objecte d'una altra inhabilitació del CoMB per fets pràcticament idèntics, és a dir, aplicar les teories del Mètode Hamer i divulgar-les com a idònies i eficaces. Aleshores, la inhabilitació va ser per un període de dos anys i va comptar amb la ratificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El CoMB alerta als ciutadans del risc que suposen per a la salut les pseudoteràpies sense evidència científica demostrada sobretot si requereixen l'abandonament d'altres tractaments eficaços. Pel Col·legi són pràctiques que van en contra de les normes deontològiques i de bona praxis. Per això demana la col·laboració de professionals, administració i institucions per evitar la realització i la difusió de pràctiques que puguin generar confusió o engany a la ciutadania, pel que fa a la seva salut.

Entre les funcions essencials del Col·legi hi ha la de vetllar per la defensa de l’exercici de la medicina adequat a les bones pràctiques i actuar com a garant de la protecció de la salut dels ciutadans. És per això que també, des del servei col·legial de Web Mèdic Acreditat (WMA) creiem fermament en la necessitat de donar seguretat als ciutadans amb el seu segell que valida la qualitat de continguts digitals que es troben a la xarxa.