La presència de nuclis rurals de difícil accés, la llunyania respecte als grans nuclis urbans, una baixa densitat de població i un cert dèficit de pediatres a la zona són les característiques de l'Alt Urgell. Per això, el Servei Català de la Salut va proposar crear una cooperativa d'aquests especialistes al Pirineu que ha donat lloc a Pediatria dels Pirineus, una iniciativa innovadora que forma part de l'Observatori d'Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS), que va arrencar fa 8 anys a l'Alt Urgell i que ara s'amplia a d'altres comarques.

Pediatria dels Pirineus és un projecte que neix amb l'objectiu de garantir la qualitat i la sostenibilitat de l'atenció pediàtrica i maternoinfantil en una zona del país on tradicionalment ha estat difícil la cobertura, tant per la manca de professionals especialistes en pediatria com per la situació geogràfica de la zona. El servei s'ubica a diferents comarques del Pirineu i genera un nou model d'atenció pediàtrica que inclou l'assistència a diferents CAP i consultoris locals de zones rurals i l'assistència hospitalària pediàtrica a la Fundació Sant Hospital (FSH) de la Seu d'Urgell i a l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp. Gràcies a iniciatives com aquesta, s'aproxima l'atenció primària i hospitalària als infants de les zones rurals.

Pediatria dels Pirineus forma part de la xarxa de salut pública i s'ha convertit en un referent pel seu compromís amb el desenvolupament de les societats de muntanya i per la seva capacitat per utilitzar les noves tecnologies en la comunicació i la difusió de coneixement. Optimitzant recursos via Twitter, atenent consultes telemàtiques o responent a través del seu web, els pediatres dels Pirineus utilitzen aquests recursos en la comunicació constant entre els professionals i els ciutadans. És per això que tenint en compte aquests nous canals de comunicació i difusió de la informació, Pediatria dels Pirineus ha volgut acreditar els continguts del seu web a través del programa d'acreditació Web Mèdic Acreditat (WMA).

Per a més informació: https://www.pediatriadelspirineus.org