Amb l'objectiu d'avaluar la introducció d'aplicacions per a mòbils com un element més en els sistemes de salut, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha engegat aquest mes de març un nou projecte de recerca que inclou una prova pilot amb 250 pacients i compta amb la implicació de professionals de cinc institucions sanitàries de l'Estat, entre elles el Col·legi de Metges de Barcelona amb la seva secció d’e-salut. La recerca, que porta per títol “mSalud: reptes i oportunitats per als sistemes de salut” , analitza també l'efectivitat de les aplicacions com a element de reforç de les polítiques de salut.

Per la seva banda, els impulsors del projecte veuen en les aplicacions mòbils “una oportunitat per incrementar la qualitat de vida, millorar l'estat de la salut i augmentar la qualitat assistencial” i, alhora, garantir la sostenibilitat, l'equitat i l'accessibilitat dels sistemes de salut. Així, el director d’Open Evidence (una empresa derivada (spin-off) de la UOC) i coordinador de la investigació i professor del Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, Francisco Lupiáñez, ha remarcat que l'anàlisi té també múltiples paràmetres a tenir en compte: “No és solament una aplicació tecnològica, sinó una innovació que afecta a la pràctica assistencial i a com es relacionen tots els actors del sistema”.

Per Lupiáñez, una altra qüestió rellevant que també aborda la recerca és la de la confiança, basada en la seguretat del pacient, la qualitat assistencial, l'equació cost-efectivitat i l'accessibilitat al sistema. En aquest sentit és important saber com podem distingir aquelles aplicacions que els experts consideren que són eficients i un recurs vàlid, de les altres.

Un senyal de confiança és la presència d'un segell de qualitat de prestigi a les pàgines web de les xarxes socials, que es concedeix únicament quan es compleixen una sèrie de requisits i que avalen un nivell mínim de qualitat i són molt valuoses per establir la confiabilitat i ètica de les webs amb informació sanitària. Web Mèdic Acreditat (WMA) és un programa de qualitat dirigit a pàgines web amb informació sanitària, que certifica mitjançant un procés de revisió, que les webs que s'adhereixen voluntàriament a aquest programa compleixen un conjunt de requisits de qualitat, creant una comunitat virtual de confiança en Internet tant per als usuaris en general com per als professionals de la salut.

Recordeu que si voleu cercar continguts sanitaris acreditats per l’equip WMA ho podeu fer aquí.