Sobre l'ús de les xarxes socials per a temes de salut, l'estudi del ONTSI revela que els ciutadans les utilitzen d'una forma molt més moderada que si parlem d'Internet en general. El 59% dels espanyols utilitza les xarxes socials, però només 1 de cada 5 (22%) acudeix a elles per obtenir informació, sol·licitar atenció o documentar-se sobre qüestions sanitàries. Aquest percentatge s'incrementa fins al 27% quan parlem de població internauta.

Els índexs de confiança encara es redueixen més, ja que només el 14% dels ciutadans confia molt o bastant en la informació que troben a través d'aquests canals, enfront del 65% la confiança del qual és poca o nul·la.

Quant als usos concrets de les xarxes socials, el 31% busca informació general sobre salut, un 26% busca coneixements sobre cura personal i estat de salut, el 21% difon informació sobre salut i el 14% realitza cerques de contactes sobre professionals, clíniques, etcètera.

L'accés a la informació es fa utilitzant majoritàriament els cercadors tradicionals (85%). Les principals cerques realitzades tenen a veure amb consultes sobre nutrició, alimentació i estils de vida saludables (54%); malalties diagnosticades (52%); símptomes (51%) i la cerca de remeis (47%), entre unes altres.

Gairebé la meitat de la població s'ha informat a Internet en l'última setmana o l'últim mes, encara que, en general, s'afirma que les consultes es realitzen de forma conjuntural i estan relacionades amb problemes concrets. Mentre que més de la meitat (52%) considera que entén de manera més o menys adequada la informació que troba, el 35% assegura que no l'entén sempre i un 14% afirma que no l'entén mai.

Un senyal de confiança és la presència d'un segell de qualitat de prestigi a les pàgines web de les xarxes socials, que es concedeix únicament quan es compleixen una sèrie de requisits i que avalen un nivell mínim de qualitat i són molt valuoses per establir la confiabilitat i ètica de les webs amb informació sanitària.

Web Mèdic Acreditat (WMA) és un programa de qualitat dirigit a pàgines web amb informació sanitària, que certifica mitjançant un procés de revisió, que les webs que s'adhereixen voluntàriament a aquest programa compleixen un conjunt de requisits de qualitat, creant una comunitat virtual de confiança en Internet tant per als usuaris en general com per als professionals de la salut.

Des de WMA us animem a seguir llegint els diferents articles que anirem publicant al llarg dels propers mesos sobre Opiniones y expectativas de los ciutadanos sobre el uso y la aplicación de la tecnología de la información en el ámbito sanitario.