L'Observatorio Nacional de las Telecomunicaciones y de la Sociedad de la Información (ONTSI), del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, que gestiona l'entitat pública Red.es ha publicat l’estudi sobre ”Opiniones y expectativas de los ciudadanos sobre el uso y la aplicación de la tecnología de la información en el ámbito sanitario”. Aquest estudi destaca el naixement de la figura del pacient apoderat, que englobaria al 21% de la ciutadania, i que es caracteritza per conèixer en profunditat el seu estat de salut i participar activament en la cerca d'informació i la presa de decisions sobre la mateixa.

Algunes conclusions de l'estudi són:

  • Un terç dels pacients busca informació sobre salut abans d'anar a la consulta i un 46% ho fa també després per confirmar el diagnòstic i tractament.
  • El 26% comparteix aquesta informació amb el seu metge i pel 20% això fa que millori la seva relació amb ell. És més, la majoria de la població considera que els nous canals de comunicació són un factor a tenir en compte en el futur en la relació entre el metge i el pacient i, encara que en l'actualitat solament el 5% els utilitza per comunicar-se amb el seu metge, el 37% declara que li agradaria poder comunicar-se a través del correu electrònic i el 28% utilitzant xarxes socials.
  • 1 de cada 5 espanyols utilitza les Xarxes Socials per informar-se de temes de Salut: Quant als usos concrets de les xarxes socials, el 31% busca informació general sobre salut, un 26% busca coneixements sobre cura personal i estat de salut, el 21% difon informació sobre salut i el 14% realitza cerques de contactes sobre professionals, clíniques, etcètera.
  • El 27% de la població utilitza dispositius TIC per controlar la seva salut.

Des de WMA us animem a seguir llegint els diferents articles que anirem publicant al llarg dels propers mesos sobre Opiniones y expectativas de los ciutadanos sobre el uso y la aplicación de la tecnología de la información en el ámbito sanitario.