Malgrat la joventut d'Internet, existeix una gran quantitat de pàgines web amb informació sanitària, la qual cosa és un factor molt positiu. Ara bé, en la majoria de les ocasions aquests continguts provenen de fonts considerades com a “poc fiables o poc rigoroses”, la qual cosa constitueix el seu principal desavantatge. En el marc d’aquesta situació i preocupació sobre la qualitat de la informació, hi ha diversos test o normes que podem seguir per fer una avaluació del lloc que estem visitant. Des de WMA us volem parlar del test CRAAP, una metodologia que pretén que qualsevol usuari es faci diverses preguntes en visitar una web, de manera que pugui fer una avaluació crítica del lloc.

Currency: quan ha estat publicada la informació en aquest lloc web? ha estat revisada o actualitzada? funcionen els enllaços? De vegades no es té en compte la data de publicació de la informació que localitzem. Descobriments posteriors o recerques més recents poden donar-nos informació més valuosa que la que hem trobat en un primer moment.

Relevance: la informació que has localitzat tracta el tema que estaves buscant? Hi ha molts aspectes relacionats amb un tema, busca informació que se centri en el tema en concret i evita aquelles que parlen de generalitats.

Authority: qui és l'autor? qui t'està donant la informació, si és un expert o si es tracta d'una institució seriosa i rellevant. Cal saber distingir notícies d'opinions, notícies reals, etc. Considera qui és el responsable del contingut (que no sempre és l'autor del mateix), no només la font on està publicat.

Accuracy: creus que la informació és correcta? Avalua el que estàs llegint. Fins i tot si l'autor sembla molt convençut i la informació està publicada en un llibre no significa que sigui certa. Cerca en més fonts, no et quedis sempre amb el primer que veus i, si pot ser, busca informació que afirmi el contrari al que estàs llegint. Podràs contrastar i avaluar de forma més crítica. I sí, estic pensant en dietes miracle.

Purpose: quin ha estat el propòsit de crear una web o publicar un post? quin motiu pot tenir l'autor per arribar a una conclusió o una altra? És important veure si la informació presentada, els estudis que se citen o el marc des del qual es parla està finançat o conté publicitat d'un producte.

El test CRAAP va en la línia de la filosofia de WMA, servei de certificació i avaluació de la qualitat de les pàgines web amb informació sanitària. Amb els Principis de Bona Pràctica de l’entitat es recullen els codis de conducta que ha de complir qualsevol proveïdor d'informació sanitària a Internet. En el moment en què una pàgina web és acreditada per la WMA, s’accepta el compromís per part dels professionals que aquella pàgina web ha de continuar complint i adaptant-se a les normes de conducta del codi i de seguir uns criteris ètics i científics que garanteixin uns mínims de qualitat.

Si vols acreditar el teu web amb el segell WMA pots fer-ho aqui